Klik voor foto Klik voor foto Klik voor foto
 
“Eerste inductiefornuis met kookveldafzuiging”
 
Elementi di Cucina innoveert:
Onder de naam Elementi di Cucina zijn Han en Marc ter Braak gestart met het ontwikkelen van fornuizen ‘nieuwe stijl’. “Uit onafhankelijk marktonderzoek dat wij hebben laten doen, bleek dat veel mensen graag een fornuis in hun keuken willen, maar dan wel eentje van deze tijd. Daar springen wij met Elementi di Cucina op in.”
 
Beiden hebben jarenlange ervaring in de branche, maar zagen op het gebied van fornuizen weinig innovatie. “Als je een nieuwe auto koopt, wil je er ook eentje met de modernste technieken. Bij inductie fornuizen is dat nog lang niet altijd dat wat je krijgt. Daar willen mij met onze eigentijdse fornuizen verandering in brengen. Wij zijn echt gaan kijken: wat wil de consument, niet alleen nu, maar ook naar de toekomst. Onder de naam Elementi di Cucina zijn we daarmee aan de slag gegaan en met iets werkelijk innovatiefs gekomen.”

Totale bewegingsvrijheid
Het resultaat: “Een uniek fornuis in diverse uitvoeringen, dat zich onderscheidt op een aantal elementen.” Han ter Braak vertelt: “De reden dat consumenten graag een fornuis willen is vanwege de uitstraling, het brengt sfeer in een keuken. Daarnaast speelt de compactheid van het fornuis een belangrijke rol. In Nederland en West-Europa zie je veel inbouwkeukens, maar wereldwijd is vrijstaand koken de norm. Het voordeel van onze downdraft fornuizen is dat mensen totale bewegingsvrijheid hebben in hun keukenontwerp. Doordat de fornuizen mooi afgewerkt zijn, ook aan de zijkanten, kunnen ze op elke plek in de ruimte staan. Bovendien verhuis je je fornuis desgewenst gewoon mee. Koelkast en spoelbak erbij, en je bent klaar. Of je het fornuis nou integreert in een inbouwkeuken, voor een raam zet of midden in de ruimte: zolang je stroom hebt kun je bakken, koken én afzuigen.”

Dat laatste is een belangrijk pluspunt van deze fornuizen. De IK9024, het downdraft fornuis van Elementi di Cucina, is het eerste inductiefornuis mét kookveldafzuiging en filtermogelijkheden. “Een eye-catcher in de keuken, maar tegelijkertijd een compacte totaaloplossing, waardoor er geen afzuigkap meer nodig is. Bij dit fornuis wordt er met hoge snelheid efficiënt en direct bij de kookplaat afgezogen. Het lijkt allemaal heel logisch wat we doen, maar je moet het ook werkelijk doen.”

Nederlands vakmanschap
Het produceren van de fornuizen gebeurt in eigen huis. Italiaans geïnspireerd, vandaar de naam, maar met Nederlands vakmanschap. “Het is echt een Nederlands product, ontwikkeld voor de Nederlandse markt”, benadrukt Han ter Braak. “Ook voor andere West-Europese markten kan ons product heel aantrekkelijk zijn en we hebben inmiddels al diverse aanvragen uit het buitenland gehad, maar vooralsnog ligt onze focus echt op de eigen markt.”

Elementi di Cucina is opgericht in 2019 en heeft inmiddels al meer dan twintig dealers in Nederland. Het gaat hard, bevestigen de heren. “De verkoop wordt voor ons gedaan door Hanant Benelux uit Doetinchem. Zij zijn voor ons echt een partner in dit proces.” Ook de dealers zien Han en Marc ter Braak als partners. “We zoeken niet de massa op, maar kijken echt naar samenwerking met dealers die bij ons passen. Het streven is eind van dit jaar zo’n 35 tot 40 partners in Nederland te hebben.”

Wat maakt Elementi di Cucina uniek? “Een aantal dingen. Het formaat; wij kunnen de maatvoering aanpassen aan de wensen van de klant. Fornuizen hebben een standaard diepte van 60cm, maar wij schakelen eenvoudig naar andere formaten, zoals 65 diepte. De compleetheid; alle elementen zijn intern in het fornuis verwerkt. Koken, bakken, maar ook afzuigen. Een uitgang naar buiten is optioneel, maar in de basis hebben onze fornuizen een interne afzuiging, die ook recirculeert. Daarin zijn wij op het gebied van fornuizen uniek. Ook uniek: onze fornuizen hebben standaard een multifunctionele oven met magnetron functie. Dat was een consumentenvraag waar wij met ons downdraft fornuis gehoor aan geven.”

Modern versus nostalgisch
De afwerking van de fornuizen is helemaal van deze tijd, met keuze uit een afwerking in rvs, volledig matzwart of hoogglans zwart. “Met een vlakke bovenkant, zonder opstaande randjes, wat het reinigen heel eenvoudig maakt. Bij het ontwerp hebben wij gekeken naar zowel uitstraling als functionaliteit. We hebben gehoor gegeven aan alle facetten: perfect in een eiland te integreren, compact, vrijstaand, op iedere plek te plaatsen; er is heel veel mogelijk. En wanneer we het hebben over sfeer: de IK9024 kan uitgerust worden met de inbouwcassette Magic Fire, waarmee het ’t eerste downdraft fornuis is met een ingebouwde sfeerhaard. Over een eyecatcher in de keuken gesproken.” Nog een laatste plus, vult Ter Braak aan: “De montage. Dat is een kwestie van het fornuis op poten zetten, stekker in het stopcontact en klaar.” Het design van de IK9024 is strak en modern, maar ook klanten met een hang naar nostalgisch design komen straks aan hun trekken. “Dat is een ontwerp waar we nu mee bezig zijn. De eerste lijn staat en we zijn nu klaar voor de volgende stap: verder door ontwikkelen van de huidige producten, met nog meer functionaliteiten én nieuwe designs.”
 
 
◀ Terug Delen
 
 
Relevante publicaties
Uw mening
U heeft al eerder aan de huidige stemming(en) deelgenomen.
 
Klik hieronder om de resultaten van de laatst gehouden stemmingen te bekijken