'Inductie is één van de mooiste innovaties op keukengebied'
 
Tv-kok Ramon Beuk over duurzaamheid en eerlijk koken
Zijn boek 'Wat van fair komt…' werd vorig jaar door het publiek uitgeroepen tot het beste kookboek van het jaar. Ramon Beuk speelt met het boek helemaal in op de trend van duurzaamheid en eerlijk koken. Wij legden de tv-kok een aantal dilemma's voor: gas of inductie? En wel of geen hoge druk steamer?
 
Ramon Beuk is veel meer dan de televisiekok zoals we hem onder andere kennen van zijn voormalige kookprogramma ‘Born2Cook’. “De televisie heb ik steeds meer losgelaten. Ik ben gegroeid, ik doe ook heel andere dingen en sta niet elke dag meer in de keuken. Ik ben een heel andere gozer geworden”, vat hij kernachtig samen. Een eigen kookprogramma op tv waarbij allerlei belangen spelen -zoals die van sponsoren, de productiemaatschappij, de zender- en waar je ook wordt afgerekend op de kijkcijfers, ziet hij niet echt meer zitten. “Ik zit nu in een fase waarin ik meer van mezelf wil laten zien.”
De eerste stap daartoe zette hij vijf jaar geleden, toen hij met het culinaire evenementenbureau CuliPro begon. Enkele jaren geleden werd daar de locatie De Glazen Ruimte in Maarssen aan gekoppeld waar events worden georganiseerd met een culinaire twist. Daarbij wordt er live gekookt in een open keuken. Ramon Beuk houdt van puur en eerlijk. Dat was één van de redenen waarom Fair Trade Original hem vorig jaar vroeg een kookboek te maken waarbij het fair-trade-product centraal staat. Het boek ‘Wat van fair komt…’ werd vorig jaar door het publiek uitgeroepen tot het beste kookboek van het jaar.
Maar eerst zijn visie op kookapparatuur...

Binnen de gezonde kooktrend van nu past onder andere de stoomoven. Hoe kijk je aan tegen het gebruik van de stoomoven?
“De stoomoven wordt door de keukenmarkt op dit moment erg gepromoot. Ze willen hem heel graag populair maken, maar in de praktijk wordt hij nog maar weinig verkocht. De mensen vinden het abracadabra. Er zijn niet veel consumenten in Nederland die een stoomoven in huis hebben. Dit in tegenstelling tot Amerika, waar hij wel populair is. Een echte hoge druk stoomoven raad ik mensen ook niet aan. Ik zou eerder kiezen voor een combi-steamer, een combinatie van stoom en hete lucht. Die kun je veel beter stellen en ze zijn briljant. Daar kun je hele leuke bereidingen mee toepassen. Bij de hoge druk stoomoven kom je niet verder dan het koken van groentes. En dat heb je na een tijdje wel weer gezien.”

Een ander dilemma: inductie of gas?
“Vaak wordt gezegd: een echte kok kookt op gas. Maar ik vind inductie gewoon een prachtig product. Voor mij is het één van de mooiste innovaties op keukengebied in de afgelopen jaren. Ik snap de koks wel die pas gevoel bij het koken krijgen als ze echt vuur zien. Maar dat vind ik eigenlijk een beetje onzin. Koks zijn gewoon ontzettend conservatief. Ze doen vaak wat ze al jaren doen. En als ze op gas hebben leren koken, blijven ze daarbij. Typisch koksgedrag. Het voordeel van inductie is dat je er fantastisch verfijnd mee kunt koken. Natuurlijk moet je in het begin even wennen aan wat je op welke stand kunt doen. Maar als je dat eenmaal ontdekt hebt, kun je er dingen mee doen die op gas niet mogelijk zijn. Als ik iets op stand 1 zet en er de deksel op doe, kan ik zo een paar uur later terugkomen. Je weet dat het altijd op die stand blijft staan. Dat heb je met gas niet. Bij gas wordt de pan maar op één plek echt verwarmd. Daar ligt de focus, terwijl je bij inductie de bodem van de hele pan verhit.”

Duurzaamheid maar ook eerlijk en biologisch koken zijn de trends van dit moment. Hoe verklaar je die populariteit?
“We leven in een tijd waarin er steeds meer wordt ingezoomd op hoe het anders kan. Mensen willen een goed gevoel krijgen. Als je je verdiept in Fair Trade, dan krijg je daar gelijk een goed gevoel bij. Door deze producten te kopen, krijgen mensen die het veel minder hebben elders op de wereld een beter bestaan.”

Je boek is uitgeven vanwege het 50-jarig bestaan van Fair Trade Original. Hoe zijn ze bij jou terecht gekomen?
“Ik heb sinds 2004 al de Wereldvoedseldag gepresenteerd. Omdat ik van puur en eerlijk koken houd, vond Fair Trade Original mij de ideale ambassadeur voor hun merk. Het is helemaal niet zo dat ik al heel erg van het koken met fair-trade-producten was. Ik was er niet zo mee bezig, totdat ik er via het maken van dit boek mee geconfronteerd werd. Toen mij gevraagd werd om dit kookboek te maken, was ook mijn voorwaarde om zelf met eigen ogen te zien wat Fair Trade Original doet in dat soort landen. Pas nadat ik projecten had bezocht in India en Thailand heb ik ‘ja’ gezegd tegen dit kookboek en had ik iets van: ‘hier geloof ik in’. Want je hoort ook veel abracadabra-verhalen over organisaties die zeggen eerlijke producten te verkopen maar die dat in de praktijk niet doen. Maar bij Fair Trade is dat dus wel zo!”

In het kader van het 50-jarig bestaan van Fair Trade Original bezocht Ramon Beuk over de hele wereld lokale boeren en producenten van rijst, koffie, suiker en andere levensmiddelen. Hij reide van Thailand naar Zuid-Afrika en van India naar Guatemala en overal waar hij kwam ontmoette, proefde en kookte hij. Naast de persoonlijke verhalen van de mensen achter de fair-trade-producten staan in dit boek de authentieke ingrediënten uit de bezochte landen centraal. Van recepten met rooibos van de Zuid-Afrikaanse Kaap tot lekkernijen met noten en chocolade uit het regenwoud van Bolivia. Aan alle gerechten heeft hij een heel eigen twist gegeven. Het zijn dus niet per definitie gerechten zoals die ook in het land zelf gegeten worden. En qua niveau is het net een stapje hoger dan zijn ‘Born2Cook’-kookboek.

Kun je een aantal voorbeelden noemen van projecten die je bezocht hebt, waaruit blijkt dat Fair Trade echt werkt.
“Ik heb bijvoorbeeld een kleine fabriek in India bezocht waar ze noedels maken. Een percentage van wat zij verkopen wordt weer in de aankoop van een paar extra machines geïnvesteerd, waardoor zij de mogelijkheid krijgen om hun product breder weg te zetten. En in Zuid-Afrika heb ik gezien dat er onder andere wordt geïnvesteerd in onderwijs, zodat mensen meer leren over de landbouw. Het is mooi om te zien hoe blij ze zijn met wat ze krijgen, met als basis de eerlijke prijs die ze ontvangen voor hun product. Zelf ben ik ook veel bewuster gaan inkopen. Ik was altijd al wel van het puur en eerlijk koken, maar ik let er bij de inkoop ook steeds meer op of de leveranciers er een eerlijke prijs voor krijgen.”
 
 
◀ Terug Delen
 
WAM• Woning Afbouw Magazine | 2010 - augustus | Pagina(s) 8,9,10,11
 
Relevante publicaties
Uw mening
U heeft al eerder aan de huidige stemming(en) deelgenomen.
 
Klik hieronder om de resultaten van de laatst gehouden stemmingen te bekijken