Klik voor foto Klik voor foto Klik voor foto
 Klik voor foto Klik voor foto
 
Inspiratie en Innovatie op Salone del Mobile.Milano
 
EuroCucina en FTK
Evolutie en Innovatie. Dit zijn de kernwoorden voor de 62e editie van Salone del Mobile.Milano, die plaatsvindt van 16 tot 21 april in de Rho Fiera in Milaan. Dit jaar wederom mét EuroCucina en FTK, Technology For the Kitchen.
 
Salone del Mobile biedt niet enkel een internationaal podium voor mooie, goed gemaakte producten, maar doet dit met een gedurfde, out-of-the box aanpak. Een voorwaarde voor innovatie en ontwikkeling, aldus de beursorganisatie. “Nieuwe trends, experimenteren, voorop lopen, dat is nog altijd de ambitie van Salone del Mobile. De komende editie telt meer dan 1.900 exposanten, waaronder 600 jonge talenten onder de 35 en 22 designopleidingen. Salone del Mobile creëert diverse werelden, waar deze editie ook EurcoCucina met FTK en de internationale badkamerbeurs, Salone di Bagno, onderdeel van uitmaken. Belangrijkste voor de lezers van KIM•: EuroCucina en FTK. Deze vinden plaats in de paviljoens 2 en 4, sanitair is te vinden in paviljoens 6-10. Met een compleet nieuwe beursvloerindeling (zie foto) dit jaar, waarvoor creatief bureau Lombardini22 voor deze editie zelfs neurowetenschap heeft ingezet. Door ‘neurologische, emotionele en perceptuele reacties’ van bezoekers op de routing naar zowel exposanten als relaxplekken in kaart te brengen, is een plan gerealiseerd dat de bezoekerservaring nog verder zou moeten verbeteren. In het hart van EuroCucina vind je als bezoekers een groot podium waar zes internationale foodmagazines, samen met onder meer chefs uit de hele wereld, hun visie op het gebruik van ingrediënten uit de natuur, nu en in de toekomst, presenteren. Inclusief de mogelijkheid om te proeven natuurlijk.

EuroCucina 2024
Het is dit jaar de 24e editie van EuroCucina, voor de eerste keer in de paviljoens twee en vier. Keukens vormen al geruime tijd het hart van menig huis en vervullen een centrale rol als het gaat om samenzijn met familie en vrienden. En veelal weerspiegelen keukenontwerpen vandaag de dag het verlangen naar gezelligheid, rust, natuur en duurzaamheid. Met de keuken als het middelpunt van de woning is het vandaag de dag niet alleen de plek om te koken en te eten, samen te zijn met anderen, maar doet de keuken ook steeds vaker dienst als werkplek, of als plek waar de kinderen hun huiswerk maken of relaxen met vrienden. Nieuwe keukenaccessoires, zoals binnenkruidentuintjes en wijnkasten, passen daar perfect bij. Evenals grote eettafels, in verbinding met de woonkamer. Iets wat we ook steeds meer gaan zien: de kookboeken en voorraadpotten die niet langer weggestopt worden achter deurtjes, maar in open boekenkasten of planken zichtbaar neergezet worden, waarmee de keuken niet enkel functioneel, maar ook een persoonlijk tintje krijgt. Eveneens een trend: de outdoor-keuken. Met mooi weer verplaatst het leven zich naar buiten en dat blijft tegenwoordig niet beperkt tot een kop koffie of een drankje op het terras, maar behalve het eten verplaatst ook het koken zich op mooie dagen steeds vaker naar buiten.

Wabi sabi
De keukens van nu worden gekenmerkt door enerzijds een groter bewustzijn als het gaat om duurzaamheid en daarnaast door het zogenaamde wabi-sabi, ofwel, de waardering voor ‘de onvolmaakte schoonheid’ van organische vormen en materialen; steen, graniet, marmer, echt of op steeds realistischer wijze nagebootst. Ook hout doet het goed, evenals materialen als bamboe, ratan en jute, die het interieur en de keuken een natuurlijke uitstraling geven. Uitzondering op al deze natuurlijke materialen, maar eveneens een trend die terugkomt, is rvs. Zeker in de professionele keuken blijft dit een populair en veelgebruikt materiaal, ongetwijfeld ook omdat het zeer duurzaam, onderhoudsvriendelijk en makkelijk te onderhouden is. En bovendien 100% recylcebaar. Als we kijken naar vorm, zien we zachtere en rondere vormen, en kleuren die zijn geïnspireerd op de natuur, vaak in een mix met de kleuren van kruiden en specerijen die veel in de keuken gebruikt worden, zoals lavendel, safraan en basicilum. Verschillende tinten groen, maar ook warme kleuren zoals terracotta rood, geel en bordeaux, en natuurlijk de neutrale tinten. Als contrast tegenover deze natuurlijke kleuren, is ook blauw weer helemaal ‘on trend’, bijvoorbeeld in de combinatie met goud en roze tinten. Kortom, al zal de basic witte keuken ongetwijfeld niet uit beeld verdwijnen, er is zoveel meer mogelijk.

Slimme apparaten op FTK
Slimme en verantwoorde technologie voor een duurzame toekomst is tijdens Salone del Mobile 2024, als aanvulling op EuroCucina, te vinden op FTK, eveneens in paviljoens 2 en 4. Want dat we steeds meer slimme apparaten in onze keukens en huishoudens integreren, die ons helpen bij het verminderen van de impact op het milieu maar ook bijdragen aan bijvoorbeeld een gezonde lifestyle, is onvermijdelijk. Het is alweer de negende editie van FTK, Technology For the Kitchen, waar de nieuwste trends en innovaties op het gebied van apparatuur te zien zullen zijn. Hierbij zal ook AI een steeds duidelijkere rol spelen. Apparaten die met elkaar communiceren; smart homes zijn onze nieuwe realiteit, of het nou gaat om de koelkast, oven, kookplaten of de vaatwasser. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het tegenwoordig bedienen met je telefoon. De koelkast die zelf zijn temperatuur regelt, voedsel herkent, de oven die recepten voorstelt en zichzelf instelt om het perfecte gerecht te bereiden, de wijnklimaatkast die zelf aangeeft wat de ideale temperatuur voor elke fles wijn is, vaatwassers die precies lang genoeg draaien om alles schoon te maken, zonder overbodig energie te slurpen. Maar daarnaast is er op FTK ook aanacht voor ergonomie, materialen en de esthetische kant van apparaten, want als vanzelfsprekend speelt ook dat rol; de consument wil kunnen kiezen, op alle vlakken, van duurzaamheid tot smaak en stijl.

Salone del Mobile en voor de keukenbranche meer specifiek EuroCucina en FTK biedt een mix van inspiratie en innovatie. Voor meer informatie en een overzicht van de exposanten: www.salonemilano.it.
 
 
◀ Terug Delen
 
KIM• Keuken & -Interieur Magazine | 2024 - maart | Pagina(s) 58
 
Relevante publicaties
Uw mening
U heeft al eerder aan de huidige stemming(en) deelgenomen.
 
Klik hieronder om de resultaten van de laatst gehouden stemmingen te bekijken