Werkblad en fronten steeds meer één geheel
 
Robuuste of juist minimalistische keukenuitstraling
Blijft het werkblad een apart onderdeel van de keuken of groeien werkbladen en keukenfronten steeds meer in elkaar? Tijdens Küchenmeile en Living Kitchen waren duidelijke aanwijzingen voor dat laatste. Fabrikanten werken hiervoor intensief met elkaar samen. En de retail heeft er grote verwachtingen van.
 
Een eerste aanzet tot integratie van keuken en werkblad werd reeds gezet door designer Tore van Rooij van ontwerpbureau StudioVAN. In 2010 presenteerde hij al zijn C-Line concept, een keukenconcept waarbij de constructie van werkblad, met bijpassende tussen- en achterwanden, centraal staat; de kasten en apparatuur worden er modulair in geplaatst. Het C-Line concept -genoemd naar de C-vormige constructie-, was een totaalconcept, waarin designers, keukenproducent Sachsen Küchen en -destijds nog- werkbladenproducent Eurotop samenwerkten. Het concept kende geen doorbraak, wellicht omdat het nog iets te vroeg kwam.

Keramiek
Meer succes had het initiatief van werkbladenproducent Kemie, dat het keramische materiaal van haar werkbladen ook ter beschikking stelde van de keukenfronten van Alno. Afgelopen jaar jaar had Kemie tijdens de Küchenmeile zelfs een eigen stand binnen het Alno-gebouw. “We gaan internationaal samenwerken”, was daarbij de uitleg. “Bij de Cera-keukens van Alno worden de werkbladen van Kemie geleverd in drie uitvoeringen. Vervolgens zal Alno wereldwijd Kemie-werkbladen van Cosmostone, Ceramistone en Ceramas aanbieden bij al haar keukens.”
“In 2011 is keramiek definitief doorgebroken”, zo bevestigde Geert-Jan Engbers van Kemie. “Dat materiaal biedt enorm veel mogelijkheden. Een trend die in dat jaar 2011 is ontstaan en sindsdien doorzet is, dat de keuken een geheel moet vormen. De fronten en de bladen moeten dezelfde kleur hebben en zelfs van hetzelfde materiaal zijn. Wij spelen daar op in door nauwer samen te werken met de fabrikanten en gezamenlijk ontwikkelingen door te voeren.”

Robuust
Dergelijke gezamenlijke concepten kunnen zorgen voor een robuuste of juist minimalistische uitstraling van een keuken. Niet alleen vanuit de werkbladen, maar ook vanuit de keukenproducenten werd dit denken positief onderstreept. Schüller bijvoorbeeld presenteerde tijdens Living Kitchen eveneens een keuken waarin het werkblad en de keukenfronten uit hetzelfde keramische materiaal bestaan.
Häcker toonde als ‘Moving table’ enkele over de kookplaat verschuifbare werkbladen, waarbij het kookeiland kan worden veranderd in een eettafel. Alno Tielsa presenteerde haar versie van de in hoogte verplaatsbare werkruimte. Alles integreert in elkaar.
Zo nu ook keukenproducent Beda uit Bladel. Bram van Daal van Beda: “Het milieuvriendelijke materiaal dat reeds gebruikt werd voor werkbladen, wordt door ons gebruikt in de fronten van nieuwe Beda SKIN-N keukens. In die serie worden ladenkasten gecombineerd met hoge kasten, waarin zich de apparatuur bevindt. Dit alles met een minimalistische uitstraling en zo min mogelijk grepen; en op basis van tip-on laden en deuren. Het 5 cm dikke werkblad loopt in verstek langs de greeploze keuken naar beneden, zodat de 5 cm dikke zijkanten een geheel vormen met het werkblad. Die zijn bepalend voor de uitstraling van de keuken. De fronten zijn altijd wit; de zijpanelen kunnen geleverd worden in diverse afwerkingen, van warmrood lak tot diverse tinten houtfineer; de zijkanten zijn altijd wit. Zij vallen als een schil of huid -vandaar de naam SKIN-N- om de keuken heen.” Dit concept is opnieuw ontwikkeld in samenwerking met designer Tore van Rooij; een tweede initiatief van hem na het C-Line concept van drie jaar geleden.

Retail
De retail waardeert deze ontwikkelingen. In de door hen genoemde lijst van trends in werkbladen stond het gelijke design van keukenfronten en werkbladen in 2012 al in de top 5. Dit jaar weet het zelfs nog een paar plaatsen te stijgen; ruim eenderde van de keukenretailers noemt deze trend belangrijk. De verwachting daarvan is inmiddels al even groot als die van used-look tinten en voorgekraste decoren.
 
 
◀ Terug Delen
 
KIM• Keuken & -Interieur Magazine | 2013 - maart | Pagina(s) 38,39,40
 
Gerelateerde bedrijven
Relevante publicaties
Uw mening
U heeft al eerder aan de huidige stemming(en) deelgenomen.
 
Klik hieronder om de resultaten van de laatst gehouden stemmingen te bekijken