Meer ruimte voor de kookplaat
 
Flexibel en veilig
Voor de echte kookliefhebbers bieden kookplaten tegenwoordig meer ruimte en gebruiksgemak. Dat geldt zowel voor gaskookplaten als voor keramische en inductiekookplaten. Bovendien staat veiligheid centraal.
 
De kookzone van de keuken is steeds meer flexibel in te delen. U kunt, wanneer u dat wilt, gebruik maken van 'domino'-elementen die allerlei kooktechnieken combineren: een gaskookplaat met daarnaast een grill, een wokbrander, friteuse, bakplaat of teppan yaki... U kunt het desgewenst naar eigen inzicht rangschikken. Maar daarnaast zijn er op gebied van kookplaten nog meer keuzemogelijkheden. Heeft u voorkeur voor gaskoken? Of wilt u liever een keramische kookplaat of een inductiekookplaat? Een keramische kookplaat heeft een dikke glasplaat waarop de kookzones aangegeven zijn, waarbinnen een gloeispiraal de kookplaat verwarmt. Bij een inductiekookplaat zorgt een magnetische veld voor een snelle verwarming van de pan. De combinatie van de magneet met de daarop geplaatste pan veroorzaakt de warmte.

De kookplaten bieden steeds meer ruimte voor uitgebreid kokkerellen. Een 70 cm brede gaskookplaat kan bijvoorbeeld een viertal grote kookpitten bevatten, maar ook kunnen kookpitten aangevuld worden met een krachtige wokbrander in het midden of juist aan de zijkant. Fraaie gietijzeren pannendragers, of juist elegante designuitvoeringen, bedekken desgewenst het volledige kookoppervlak. Facetgeslepen randen vereenvoudigen het onderhoud en soms zijn de kookpitten zelfs helemaal geïntegreerd in het werkblad.

Inductie- en keramische kookplaten zijn veelal uitgevoerd met touch control of tiptoetsbediening. Ook een 'boosterfunctie' kan zorgen voor het verhitten in een vrij korte tijd, waardoor tijd wordt bespaard. Het gebruik wordt ook eenvoudiger door een aankookautomaat die zorgt voor een snelle verhitting om daarna over te gaan op een ingestelde lagere doorkookstand. De inductiekookplaten en keramische kookplaten bieden eveneens steeds meer keuze voor een bepaalde zone-indeling. Bij sommige merken kunnen twee inductiezones zelfs tot een grote worden, zolang de bodem van de pan maar de middelpunten van de beide zones raakt. Anderen werken met vario-kookzones, waarbij de diameter van de kookzone vergroot of verkleind wordt.

Een ander belangrijk aspect bij de kookplaat is de veiligheid. Gaskookplaten kunnen worden voorzien van een automatische herontsteking; en sommige modellen sluiten zelfs de gastoevoer af, wanneer de herontsteking niet lukt. Inductieplaten hebben als voordeel dat ze minder lang heet blijven; een restwarmte-indicatie geeft aan wanneer een bepaalde kookzone nog warm is. En een kookplaat met afneembare magnetische draaiknop of TwistPad-bediening kan niet alleen goed passen in een designkeuken, maar ook praktisch zijn in een kindveilige gezinskeuken.
 
 
◀ Terug Delen
 
WAM• Woning Afbouw Magazine | 2007 - juni | Pagina(s) 20,21
 
Relevante publicaties
Uw mening
U heeft al eerder aan de huidige stemming(en) deelgenomen.
 
Klik hieronder om de resultaten van de laatst gehouden stemmingen te bekijken