'Ik ga vrij ver met symmetrie'
 
David Abendanon van Keukencentrum Waddinxveen:
David Abendanon van Keukencentrum Waddinxveen houdt van rust, symmetrie en up to date materiaalgebruik in een keuken. Het is allemaal terug te vinden in zijn ontwerp, dat genomineerd werd voor de KIM Design Award 2005.
 
Wil je uitleggen waarom je dit ontwerp hebt ingediend?
'De keuken kon mooi symmetrisch worden, doordat ik door mocht breken naar de badkamer. Overal zijn de doorlopen een meter en alle kastmaten zijn 60 cm of een veelvoud daarvan. De ingebouwde hoge kasten, vind ik het leukste detail in de keuken. Normaal gesproken werk je met passtukken, maar nu kon de muur hiervoor gebruikt worden en dat ziet er veel fraaier uit. Door de zwarte rand eromheen springt die kastenwand er ook echt uit.'

Als je een keuken ontwerpt wat zijn dan voor jou de belangrijke uitgangspunten?
'Rust in een keuken vind ik heel belangrijk. Die krijg je wanneer je qua maten van kasten zoveel mogelijk dezelfde breedte aan kunt houden: dat geeft rust in het lijnenspel. Symmetrie vind ik ook erg belangrijk; ik ga daar vrij ver in.'

In deze keuken zit inderdaad veel symmetrie, kun je daar wat meer over vertellen?
'Links en rechts van de hoge kasten zit een zelfde muurmaat van 16 cm, zodat de ombouw van de hoge kasten het mooiste uitkomt. De kookplaat zit symmetrisch boven de twee ladenkasten van 1 meter 20, en het spoelgedeelte eindigt gelijk met de zijmuur, zodat het tegelgedeelte van de vloer binnen het werkgedeelte van de keuken valt. De kast boven het aanrecht komt qua maat weer overeen met dat de lades onder de kookplaat.'

Wat waren de belangrijkste wensen van de klant bij dit ontwerp?
'Ze wilden veel kast- en werkruimte en een moderne, strakke keuken.'

Is hier sprake van een totaalontwerp, als je bijvoorbeeld kijkt naar de stoelen en lampen?
'Nee, ik heb hier wel in geadviseerd.'

Doen jullie niet aan totaalontwerpen?
'Dat is in deze omgeving toch moeilijker dan in de stad. Het gros van de keukens dat hier verkocht wordt, is traditioneel qua opstelling. Bij een rechte keuken of L-keuken hoef je geen totaaladvies te geven omdat de ruimte zich er vaak niet voor leent.'

Waarom is gekozen voor een Häcker-Systemat?
'Omdat dat het merk is waar wij een greeploze keuken in hebben.'

Jullie voeren alleen Duitse merken is dat bewust?
'Er zijn meer dan 500 Duitse keukenmerken, die kunnen alles bieden; ook Italiaans design.'

Wat vind je van Nederlands design?
'Dat is er wel. Ik denk dan bijvoorbeeld aan Bruynzeel, waar ik ook mee gewerkt heb. Maar voor mij maakt het niet zo veel uit welk merk ik gebruik: het is de verkoper die er iets van maakt. Door goed gebruik van lijnenspel en kastenmaten kan je van een simpele, voordelige keuken ook een designkeuken maken.'

En wat maakt een keuken dan een 'designkeuken'?
'Rust. Dat komt bijvoorbeeld terug in greepposities of kleurgebruik. Je gebruikt geen vanille want dat is passé. Nu gebruik je wit- en lichte houttinten of juist weer heel donkere houttinten en hoogglanskleuren.'

Kun je iets vertellen over het materiaalgebruik in deze keuken?
'Het is een hoogglans oudwitte keuken, met een gezoet granieten werkblad. Het komt vrij dicht bij mijn eigen smaak, omdat ik zelf houd van de combinatie van moderne met klassieke materialen.
In de rest van het huis ligt een houten vloer en daarom wilde de klant dat ook in de keuken terug laten komen. De keuken krijgt hierdoor een warme uitstraling.'


David Abendanon
David Abendanon heeft in het keukenvak zichzelf alles aangeleerd, hoewel hij in zijn omgang met klanten mogelijk nog baat heeft van zijn hbo-opleiding de Sociale Academie.
Hij werkte bij Van Keulen in Amsterdam als keukenadviseur en bij Bruynzeel in Rotterdam als troubleshooter, voordat hij bij zijn huidige werkgever Keukencentrum Waddinxveen terecht kwam. Hier werkt hij nu sinds 9 jaar.
Keukencentrum Waddinxveen richt zich op het middensegment: van laat tot en met hoog.
De merken die gevoerd worden zijn: Alno, Bauformat, Häcker, Pronorm en Rotpunkt.
Er werken 22 mensen.




Gebruikte merken
? keuken: Häcker-Systemat Edition
? apparatuur: Liebherr en Siemens


 
 
◀ Terug Delen
 
KIM• Keuken & -Interieur Magazine | 2006 - juni | Pagina(s) 60,61
Categorie: Keukens (compleet)
 
Gerelateerde bedrijven
Relevante publicaties
Vertaal via Google