'Rust creëren door consequent lijnenspel'
 
Henk Nagelhout:
Goed luisteren naar de klant en een keuken maken die functioneel goed in elkaar zit, dat zijn de twee belangrijkste uitgangspunten voor Henk Nagelhout bij een ontwerp. Ook bij een opvallende keuken als deze is een goede routing de basis. Het ontwerp was genomineerd voor de KIM Design Award 2005.
 
Wat was de belangrijkste wens van de klant?
'Een opvallende keuken, maar wel gezellig. Wat ook heel belangrijk werd gevonden was de mogelijkheid tot oogcontact tijdens het koken. Vandaar de keuze voor het kookschiereiland. Er blijkt nu meer gekookt te worden dan voorheen, want als de één bezig is, kan de ander er gezellig bij zitten.
Van de klant mocht de keuken er wel uitspringen. De vrouw vond Ferrari-rood mooi, maar Bax had dit niet in zijn assortiment. Ik heb toen een kleur uit de kleurenwaaier van Sikkens gekozen en daar een monsterdeur mee laten spuiten. Het was in één keer goed.'

Raken mensen niet snel uitgekeken op zo'n opvallende kleur?
'Nee, want in iedereen heeft een kleur die hij van kinds af aan mooi vindt. Als je dus een kleur neemt waar iemand van houdt, is dat geen probleem. De vrouw rijdt bijvoorbeeld ook in een felrode auto. Je moet dus voor een keuken geen trendkleur kiezen, maar een kleur die bij je past.
De helft van de keukens wordt weer in hoogglans gemaakt. Het geeft in dit geval ook een chique uitstraling. Klanten hadden vroeger wel bedenkingen in verband met het schoonhouden, maar hoogglans maakt juist sneller en makkelijker schoon dan mat.'

Ook andere materialen vallen op: wit glas en zwart graniet. Hoe kwamen deze keuzes tot stand?
'We hebben gekozen voor glas, omdat we geen wandtegels wilden hebben, dan vonden we het te 'keukenachtig' worden. We hebben bewust gezocht naar glanzende materialen omdat dat mooi combineert met de hoogglans van de kasten. Het glas in de nissen is gecoat glas. Hierdoor krijg je een glanseffect, ook is het daardoor gemakkelijk schoon te houden. De nissen breken de grote rode vlakken en geven diepte.Tegenover al het rood moest een stevige kleur, vandaar dat we gekozen hebben voor een zwart glanzend granieten werkblad.'

Voor deze keuken is het Duitse merk Bax gebruikt. Waarom voeren jullie dit merk?
'In het Duits is hier een woord voor: 'Küchenmanifactur'. Als ik het zou moeten vertalen zou ik zeggen omdat dit merk op een 'industriële manier handwerk levert', en ze alles maar dan ook echt alles kunnen maken wat wij tekenen. Ook bij deze keuken kon ik goed met Bax uit de voeten. Ik heb bewust gekozen voor een eiland op poten vanwege het ruimtelijke effect. De werkbladhoogte is met name afgestemd op de vrouw, die niet al te groot is. Verder is deze keuken eigenlijk een hoekkeuken, waar het schiereiland 'uitgetrokken is'. Het eiland heeft dan ook een andere plinthoogte dan de rest van de keuken. Alle maten konden, tot op de millimeter nauwkeurig worden geleverd.'

Wat zijn voor jou belangrijke uitgangspunten bij een ontwerp?
'Goed luisteren naar de klant is het allerbelangrijkste. Een intakegesprek duurt bij ons wel drie uur. Hierin tast je van alles af. Als de ogen beginnen te glimmen, weet ik dat ik op de goede weg zit.
Ik teken altijd eerst op van die ouderwetse A3-tekenbordjes. Daar bepaal ik het lijnenspel mee. In een keuken als deze, die nogal nadrukkelijk is en waar veel apparaten in zitten, is het de kunst om toch rust te creëren. Dat krijg je door het consequent doorvoeren van een lijnenspel.
Het is ook heel belangrijk dat een keuken functioneel goed in elkaar zit. Je moet geen meter te veel hoeven lopen. Ik ga alle taken na die je in de keuken moet uitvoeren. Als de één bijvoorbeeld aan het koken is, moet de ander wel overal bij kunnen om de tafel te kunnen dekken. En als je de tafel afruimt moet je gemakkelijk bij de afwasmachine kunnen. Ook moet een open afwasmachine niet in de loop staan. Een goede routing is echt essentieel om prettig te kunnen werken in een keuken.'


Henk Nagelhout
Henk Nagelhout is eigenaar van Vivat Culina Keukenarchitectuur in Hatttem,
In totaal werken hier vijf mensen. De doelgroep is de bovenste laag van het middensegment.
Nagelhout leerde de beginselen van het timmermanvak in de houtzagerij van zijn opa en vader. Later 'zat hij in de keukenmontage', was vertegenwoordiger, werkte in diverse keukenzaken, had een eigen montagebedrijf en begon 11 jaar geleden zijn zaak Vivat Culina Keukenarchitectuur.

Merken
? Keuken: Bax
? Miele voor de afzuigkap, kookplaten, vaatwasser en koelkast.
? Imperial voor de stoomovencombinatie


 
 
◀ Terug Delen
 
 
Gerelateerde bedrijven
Relevante publicaties
Vertaal via Google