Klik voor foto Klik voor foto Klik voor foto
 Klik voor foto Klik voor foto Klik voor foto
 Klik voor foto Klik voor foto Klik voor foto
 Klik voor foto
 
“Het keukenvak kun je leren, authenticiteit niet”
 
KeukenCoach en I-KOOK vestigen zich in Utrecht
“Als je een serieus concept bent met landelijke dekking, dan moet je ook in Utrecht zitten. En dan met name op Kanaleneiland, de drukste woonboulevard van Nederland.” Aan het woord is Mustapha Sarti, KeukenCoach-ondernemer van het eerste uur, die na zijn vestiging in Amersfoort deze zomer ook een winkel opende op deze gewilde locatie in het midden van ons land. Hetzelfde geldt voor mede-ondernemer Ben van Roshum. In juli - een maand na de opening van KeukenCoach – opende hij, eveneens op het Utrechtse Kanaleneiland, de 28e I-KOOK winkel.
 
KIM• ging in gesprek met beide ondernemers én de broers Jaap en Roel Oostra, die aan de wieg van beide formules stonden, over ruim 20 jaar Keukenspectrum Groep en hun visie op het keukenvak. “Voor ons begint het bij persoonlijke aandacht en begeleiding, met als uitkomst een kwalitatieve en betaalbare keuken.”

De Hollantlaan in Utrecht, de entree van de woonboulevard op Kanaleneiland, telt zo’n twintig keukenbedrijven. Toch, of misschien wel juist daarom, is het één van de meest gewilde locaties om als keukenbedrijf een showroom te openen. Toen zich de gelegenheid voordeed, haakten Jaap en Roel Oostra dan ook direct in. “De locatie was bovendien dermate groot, dat we het passend konden krijgen hier een combinatie te maken van beide formules. Het is niet makkelijk in de Randstad, en zeker niet in Utrecht, de hand te leggen op goede locaties, dus we zijn heel blij dat we hier nu zowel een KeukenCoach als een I-KOOK hebben. Je profiteert hier van de aantrekkingskracht van het totale aanbod. Dan moet je natuurlijk wel zorgen dat je de beste bent”, lacht Jaap Oostra. “Dan komt het helemaal in orde.” En laten ze zich daar nou precies geen zorgen over maken bij Keukenspectrum Groep, waartoe beide formules behoren. ‘Goede winkels, goede vakmensen’ én, heel belangrijk in de filosofie van de broers Oostra, ‘een geheel eigen klantbenadering’. “Wij staan voor het met honderd procent, met alle ziel en zaligheid, klanten helpen. Het maakt niet uit wat iemands budget is, klantgerichtheid staat echt bovenaan, zowel bij I-KOOK als KeukenCoach. Als je vraagt wat de gemene deler is tussen beide formules, dan is dat de manier waarop wij er zijn voor de klant.”

Het hele proces
I-KOOK-aandeelhouder Ben van Roshum bevestigt dat. De sfeer in zijn winkel is gemoedelijk en gezellig, er wordt geen druk uitgeoefend op potentiële kopers. “Vanuit onze cultuur zitten we heel erg op het hele proces. Het gaat niet alleen om de deal, wij zijn in het hele proces betrokken bij de klant, tot en met de nazorg. Dat zorgt voor een bepaalde klik, je wilt de relatie ook na de aankoop behouden.” Betaalbare kwaliteit, nuchter, no-nonsens met een goede service, typeert hij de formule in een paar woorden. Aan de achterzijde van het pand, met de entree aan de Decimalaan, bevindt zich de KeukenCoach showroom van Sarti. Collega’s binnen Keukenspectrum Groep, maar, zo geeft Sarti aan: “De formules bijten elkaar niet. KeukenCoach heeft een heel andere uitstraling, de showroom is luxer en ruimer opgezet. Bij KeukenCoach zie je ook een knipoog naar het interieur; bij ons is de keuken echt onderdeel van het totale wonen.”

Liefde voor Utrecht
Half juni opende KeukenCoach Utrecht zijn deuren. Het is de tweede vestiging van Mustapha Sarti en de vijfde winkel binnen de formule, na Amsterdam, Amersfoort, Rotterdam en – eerder dit jaar – Eindhoven. Mustapha, ooit begonnen bij Mandemakers en via onder meer Grando Keukens uiteindelijk terechtgekomen bij Keukenspectrum, waar hij in 2020 in Amersfoort een eigen winkel opende, heeft altijd geroepen dat hij heel graag ook naar Utrecht wilde. “Dit is echt mijn stad, dus wat mij betreft was dit voorbestemd. Het voelt voor mij als een volkomen logische keuze dat ik hier mijn tweede winkel heb geopend. Verdere ambities? Ik zou graag ook naar Zwolle gaan met KeukenCoach; een echte groeigemeente én voor mij qua ligging strategisch. We wonen in Amersfoort – waar de winkel volgend jaar verhuist naar een grotere locatie in de wijk Vathorst -, dus dat is mooi centraal tussen de drie steden in.”

Ook voor Van Roshum stond Utrecht hoog op het wensenlijstje. Dertig jaar geleden begon hij in de keukenbranche ‘hier aan de overkant’ bij Brugman Keukens. Met Keukenspectrum Groep voerde hij “het langste sollicitatiegesprek ooit”, wordt er lachend opgemerkt. “Al in 2016 kwam ik in gesprek met Keukenspectrum. Ik zou destijds aan de slag gaan voor I-KOOK, maar zoals dat soms gaat, was dat nog niet het moment. In de jaren erna ben ik constant contact blijven houden met Jaap en hebben we met enige regelmaat geluncht. We kennen elkaar al twintig jaar – dat zegt ook wat over hoe de keukenmarkt in elkaar zit, het is een kleine wereld -. En toen kwam Utrecht en kon ik natuurlijk geen nee meer zeggen.” Van Roshum heeft een achtergrond als verpleegkundige. Net als Sarti begon hij ooit ‘in de keukens’ bij Mandemakers. En Utrecht? Dat is helemaal zijn stad, waar hij altijd heeft gewoond en gewerkt. “Ik ben zo blij dat ik de stap genomen heb. Vanaf de eerste dag dat ik hier rondloop voel ik me thuis. Dat is niet alleen de locatie, maar zeker ook de manier van werken, het bedrijf an sich. Sinds ik als ondernemer bij I-KOOK ben begonnen, is er een rust over mij gekomen. Ik kan als ik in de auto terugrijd naar huis oprecht genieten van de dag die achter me ligt. I-KOOK geeft me het familiegevoel, je hoort ergens bij.”

Je authentieke zelf
“Onze organisatie is totaal niet gelaagd. We doen het echt met elkaar”, vertelt Jaap Oostra. “Door de platheid van de organisatie heb je intensief contact met elkaar. Als er allemaal lagen tussen zitten, krijg je een heel andere sfeer, dus ja, wat Ben beschrijft onderschrijven wij zeker.” Roel Oostra vult aan: “Een voorwaarde om zo te werken, met zo weinig hiërarchie, is dat mensen heel zelfstandig zijn. Autonomie is bij ons belangrijk. Daarom willen we mensen echt goed leren kennen voor ze bij de groep komen.” Mustapha Sarti merkt op: “De contacten onderling binnen Keukenspectrum gaan heel erg vanzelf. We hoeven geen dingen te organiseren, je familie zie je ook standaard met verjaardagen en kerst. Geforceerde uitjes zijn dus niet nodig, het contact is er gewoon, heel vanzelfsprekend.” Waar Roel weer op inhaakt: “Authenticiteit is een mooi woord, maar om dat te bereiken moet je je wel veilig voelen, moet er een cultuur zijn waarin je werkelijk jezelf kunt zijn. En dat kan hier.” Jaap, lachend: “Het klinkt misschien wat soft, maar wij zoeken echt naar verbinding. Een veilige cultuur. Maar daarnaast gaan we met elkaar ook maximaal voor onze doelen. We zijn zeker geen soft, zweverig clubje.”

Eerst geloven dan zien
In 2001 vonden de broers Jaap en Roel Oostra dat de keukenmarkt rijp was voor iets anders. Samen ontwikkelden ze de formule I-KOOK, met als missie: ‘voor iedereen persoonlijke aandacht en begeleiding met als uitkomst een unieke, kwalitatieve en betaalbare keuken.’ De eerste winkel werd in 2001 in Hattem, onder de rook van Zwolle, geopend. Inmiddels zijn er 28 winkels die met succes draaien. De uitgangspunten van toen vormen nog steeds de basis: ‘gewoon eerlijk zijn’, zonder onnodige opsmuk en fantasie en altijd voor de beste prijs. KeukenCoach werd in 2020 het logische vervolg op I-KOOK. Het resultaat van ruim twintig jaar ervaring in de branche. In december 2020 werd de eerste KeukenCoach winkel geopend in Villa Arena in Amsterdam. Inmiddels telt de formule vijf winkels, waarvan die in Utrecht de jongste telg van de familie is. Toen KIM• eerder dit jaar in het kader van het formuleoverzicht aan Roel en Jaap Oostra vroeg naar hun ambities voor de KeukenCoach formule, gaven zij aan in 2030 op zo’n zestig winkels te willen zitten. Een stevige uitdaging, maar, zegt Jaap Oostra: “We hebben geleerd dat je soms een beetje moet overdrijven, dan is de kans dat je het haalt groter.” Eerst geloven, dan zien, in plaats van andersom dus. Hij vervolgt: “Zestig in 2030 is wellicht wat veel, maar ik geloof zeker wel dat we dan 120 keukencoaches hebben. We willen zoveel mogelijk deskundigen binden aan het merk KeukenCoach.” “Uiteindelijk gaat het om de mensen, niet per se om het aantal vestigingen”, vult Sarti aan. “Het getal 60 laat vooral zien dat er een duidelijke ambitie is om te groeien.”

“Voor je conceptontwikkeling is het belangrijk dat je eerst body krijgt. Dat is, Randstad georiënteerd, mede dankzij franchisenemers van het eerste uur zoals Mustapha, goed gelukt. Nu gaan we verder ontwikkelen en kansen grijpen, ook in de rest van het land. KeukenCoach heeft de belofte in zich niet alleen grote winkels te hebben, maar ook de lokale specialist van een kleinere stad te worden”, aldus Jaap Oostra. Broer Roel voegt daaraan toe: “Het concept kan ook wat kleiner geschaald worden. Hier in Utrecht telt de winkel ruim 600 m2, dat is de grotere vorm, maar op lokaal niveau kan dat ook prima naar 300-400 m2 worden geschaald.”

Normen en waarden
Ambitie binnen Keukenspectrum Groep om ook te groeien in formules is er vooralsnog niet. De volledige focus ligt op I-KOOK en KeukenCoach. “Er zit ook een grens aan wat je kunt bereiken met wat wij willen. Onze kracht zit erin dat wij vanuit specifieke normen en waarden, waardoor de formules ook complementair voelen, opereren. Er komen veel jonge mensen binnen in beide formules, die intern goed opgeleid worden. Daarmee is Keukenspectrum ook een bron van vakmensen die van alles willen bereiken. Met de groei van KeukenCoach hebben we daarvoor nog meer tools”, aldus Roel Oostra. En, voegt Sarti toe: “Met deze twee formules omvatten we al heel groot stuk van de markt.”

Groei zal daarnaast met name zitten in franchisenemers, niet in eigen vestigingen. Ook mensen zonder ervaring in de keukenbranche zijn welkom als ondernemer bij Keukenspectrum, of als werknemer met een aanloop naar ondernemerschap. Sarti: “We kijken met name naar eigenschappen van mensen. Kennis van de branche kun je leren, voor eigenschappen is dat vaak een ander verhaal. De klant centraal zetten, integriteit, je dienstbaar kunnen opstellen. En authentiek. Wij willen bij I-KOOK en KeukenCoach geen mensen die een toneelstukje opvoeren, maar échte mensen. Nogmaals, het keukenvak kun je leren, maar authenticiteit niet.”
 
 
◀ Terug Delen
 
KIM• Keuken & -Interieur Magazine | 2023 - oktober | Pagina(s) 14
 
Gerelateerde bedrijven
Relevante publicaties
Vertaal via Google