Klik voor foto Klik voor foto Klik voor foto
 Klik voor foto
 
“Triboo introduceert de NeverEnding Kitchen”
 
Martijn Vinke over circulair produceren
Triboo is ontstaan vanuit een samenwerking van twee pioniers op gebied van circulariteit: Marc van der Heijden en Martijn Vinke. Vijf jaar geleden besloten zij om hun expertise te bundelen en te gaan samenwerken, waarvan de laatste twee jaar ook in de keukenmarkt. We brachten een bezoek aan het nieuwe Circular Office Innovation Center van Triboo in Zevenhuizen.
 
“Het DNA van Triboo is simpel: wij veranderen ‘waardeloos’ afval in ‘waardevolle’ circulaire inrichting”, zo legt directeur Martijn Vinke uit. “Zo maken we de circulaire economie versneld waar. Veel organisaties willen aan de slag met duurzaam en circulair, maar komen vaak niet verder dan het leggen van zonnepanelen op hun dak. Men zoekt tevergeefs naar écht duurzame oplossingen in de markt en blijft vervolgens teleurgesteld hangen bij producten uit de lineaire economie in een ‘groen jasje’. Als we naar een circulaire economie toe willen, en dat willen we als Nederland heel graag, moet het roer radicaal om. Niet een paar proefballonnen oplaten binnen een ‘green line’, met een groener verhaal en een paar ingrediënten die iets minder milieuvervuilend zouden zijn. Nee, wij moeten met z’n allen verder durven gaan. Wij hebben besloten om met Triboo een voorloper te zijn in deze verandering.”

Welke stap vooruit hebben jullie gezet?
“Wij zijn gaan ondernemen volgens de meest ambitieuze definitie van circulariteit: spraakmakende producten maken van afval die je 100 procent kunt hergebruiken. Wij vinden dat materiaal dat niet volledig kan worden hergebruikt, voor ons ongeschikt is. We hebben het dan met name over de inrichting van gebouwen en meubilair, maar ook halffabrikaten. Deze visie brengen we exact zo in de praktijk met ons tweede bedrijf EverUse, een isolatiemateriaal met goede akoestische eigenschappen, gemaakt van papier- en kartonafval. Dit isolatiemateriaal, dat we maken in Sneek, kunnen we in spouwen verwerken, maar ook gebruiken voor akoestische panelen die men tussen bureaus kan plaatsen. Wij willen al het isolatiemateriaal terug hebben, want in 15 minuten maken we van een oude plaat weer een nieuwe. Binnen Triboo passen we deze visie toe in de kantoren van Nederland met circulaire stoelen, tafels en in hoogte verstelbare werkplekken; vervaardigd van Greengridz.”

Wat gaan jullie op de keukenmarkt doen?
“Ook op keukengebied zetten we de stappen, waar de rest van de markt dat nog lastig vindt. We hebben onze best practices uit de kantoorinrichting vertaald naar de keukenmarkt onder het label NeverEnding Kitchen. Met de NeverEnding Kitchen bieden we een leven lang kookplezier. De keuken kan de rest van je leven mee, doordat hij volledig re-montabel is. Daarnaast maken we de onderdelen van circulaire, gepatenteerde materialen van afvalvezels. Hiermee brengen we innovatie op gebied van engineering en materiaalkunde bij elkaar in één uniek concept. De NeverEnding Kitchen is geschikt voor projectontwikkelaars, kantoren en woningbouwcorporaties. Met name die laatste doelgroep staat onder grote druk om te verduurzamen en willen dat dan graag op een circulaire manier doen. Binnen de sociale huursector is vaak sprake van een standaardkeuken met drie boven- en drie onderkastjes, met als middelste het spoelbak-kastje. In dat kastje ligt vaak een te natte doek met al snel tot gevolg dat het hout uitzet, door vochtwerking. Die kasten zijn veelal aan elkaar gekoppeld. En dat heeft tot gevolg dat vaak een hele keuken vervangen moet worden en vaak ook nog het tegel- en leidingwerk wordt aangepast.
Bij de NeverEnding Kitchen is echter ieder paneeltje re-montabel; de hele keuken zelf kan dan blijven staan. En in de materialen zitten geen toegevoegde formaldehyde of vluchtige organische stoffen, waardoor deze op hun beurt waardevast zijn en weer kunnen worden hergebruikt. Samen met onze partners werken we met technologie waarmee we ook de lijm weer los kunnen maken, zodat we HPL los kunnen maken van de grondstoffen die in het plaatmateriaal zitten. Zo streven we continu naar een oplossing die zichzelf weer overtreft in circulariteit.
De business case bij de aanschaf van onze keuken is hierdoor ook compleet anders ingestoken. Je hebt namelijk te maken met een totaal andere waardestroom tijdens de hele levensduur. Het total cost of ownership (TCO), het totaalbedrag aan kosten voor de aanschaf en het bezit van een product gedurende de hele gebruikscyclus, die professionele klanten van ons -zoals corporaties, projectontwikkelaars en investeerders- heel belangrijk vinden, is hierdoor zeer aantrekkelijk in vergelijking met een traditionele keuken die je eerder moet vervangen, afschrijft en weggooit. Een keuken met ‘gebruikssporen’ kan bij ons heel eenvoudig aangepast worden, zonder dat de gehele keuken moet worden afgebroken. Maar je kunt de keuken ook eenvoudig uitbreiden of veranderen. Dat maakt een keuken niet alleen circulair maar ook gebruiksvriendelijker.”

Waarin zit jullie kracht op dit gebied?
“Circulariteit bereik je niet alleen. Het draait om samenwerken. En dat is soms uitdagend, omdat er bij de plaatsing en het onderhoud van een keuken veel partijen betrokken zijn. Vanuit ons voormalige werk binnen bouwmaatschappijen, spreken wij de taal van de aannemer en onderaannemers en kunnen we meepraten over ketenintegratietrajecten.
De kern is dat je anders om gaat met mensen en opnieuw leert samenwerken. De naam Triboo stamt niet voor niets af van het woord ‘tribe’, stam. We creëren een beweging van gelijkgestemde mensen, die allemaal willen dat de wereld beter en circulairder wordt. Wij kiezen niet voor middelmaat en goedkoop, maar voor kwaliteit, gezondheid en toekomst. ‘Never ending’ verwijst naar eeuwigdurende relatie die we aangaan met alle betrokken partijen, om de grondstoffen in hun waarde te laten. Een essentiële partner in het concept is voor ons Electrolux: AEG. Electrolux heeft onderzocht hoe mensen duurzamer kunnen leven en heeft daarmee het Better Living Program ontwikkeld. Deze duurzaamheidsstrategie heeft als doelstelling om Electrolux binnen tien jaar klimaatneutraal te maken. Daarnaast streeft Electrolux naar een circulaire bedrijfsvoering in 2030. Zij onderscheiden zich hiermee in de markt en zijn daarmee de perfecte partner voor NeverEnding Kitchen.”

Leeft jullie toekomstvisie binnen onze branche?
“Jazeker. In ieder geval aan de kant van de klanten. Zij worden gedreven door intrinsieke motivatie, regulering en een veranderende marktvraag. Daarnaast gaat de overheid de verantwoordelijkheid voor vervuiling, CO2 uitstoot en verspilling bij de producenten neerleggen. En terecht... Hierdoor moeten wij als aanbieders uiteindelijk allemaal stoppen met het aanbieden van rommel aan klanten -particulieren en projecten- die het vervolgens maar zelf moeten uitzoeken. We moeten ons allemaal bewust zijn van welke stoffen er in onze producten zitten. Van wat voor afval wordt een bepaald soort spaanplaat gemaakt? En hoe kunnen we materialen hergebruiken?
Keukens gebruiken relatief veel plaatmateriaal die heel milieubelastend is, daarmee draagt de branche een flinke steen bij aan het probleem. Daar moeten oplossingen voor komen. Technische medewerkers van corporaties zijn erg enthousiast over onze ontwerpen. Onze keukenkastjes hebben geen achterkant, maar worden bevestigd op een achterwand, waarin de installatie-elementen modulair ingemonteerd worden. Dat voorkomt hak- en breekwerk.
We hebben momenteel diverse project met woningbouwcorporaties uit heel Nederland, waarbij we op korte termijn weer een project van tientallen keukens gaan starten in Amsterdam. Maar we leveren ook pantry keukens aan bedrijven zoals de Randstad Groep en DSM. De vraag is er. We nodigen iedereen van harte uit om bij ons te komen ervaren hoe die toekomst er uit ziet.”
 
 
◀ Terug Delen
 
KIM• Keuken & -Interieur Magazine | 2020 - november | Pagina(s) 8
Categorie: Keukenkastjes
 
Gerelateerde bedrijven
Relevante publicaties
Vertaal via Google