2015 bracht herstel; 2016 kan topjaar worden
 
Finalisten Keukendetaillist van het Jaar:
Het jaar 2015 was voor veel keukenondernemers een jaar van herstel, zo constateerden we in de vorige KIM-editie. In deze editie kijken we met enkele finalisten van de Verkiezing Keukendetaillist van het Jaar alvast vooruit naar volgend jaar. Wat voor jaar wordt 2016? Enkelen van hen verwachten een topjaar; anderen zijn wat voorzichtiger...
 
Thieu Visker van Visker Keukens & Interieurbouw te Terheijden: “Het ging sinds 2014 al langzaam beter, zodat we bijvoorbeeld een nieuwe keukenmonteur in dienst hebben genomen. De particuliere markt kruipt nu langzaam omhoog. Hier in Terheijden stonden een jaar geleden nog ruim 70 huizen te koop en nu nog geen 55. En dan worden er ook weer keukens geleverd. We verwachten vooral voor het tweede halfjaar van 2016 een belangrijk herstel. Ik verwacht dat de financiële instellingen meer hun geld gaan loslaten. Wanneer die prop eruit gaat, kan het ineens hard gaan. We zijn dan ook van plan om volgend jaar meer te gaan adverteren. En op de bovenverdieping van ons pand zijn nog volop uitbreidingsmogelijkheden.”

Grootkeukens
Sidney en Rachel Barthen van Barthen Keuken Design Center te Leiden: “Het jaar 2014 was al een goed jaar en dit jaar draaien we nog beter. We wonnen zelfs de Gouden Driehoek van MHK voor een keukenontwerp. We verwachten dat dit volgend jaar niet anders zal zijn, want er liggen een aantal mooie dingen ‘in het het verschiet’. Zo zijn we begonnen met het bouwen van een eerste opleidingskeuken bij JMW in Den Haag -het uitzendbureau voor horecapersoneel- en volgend jaar staan er nog drie in de planning. Daarmee zijn we in de grootkeukenmarkt gestapt, maar dan grootkeukens met een wat meer sfeervolle uitstraling en met bijvoorbeeld Miele apparatuur en aXiair afzuigkappen.”

Uitbreiding
Twan Swanenberg van Culimaat te Berlicum: “Sinds april van dit jaar trekt alles behoorlijk aan. Dit jaar konden we, met de partners die we gevonden hebben, een belangrijke stap vooruit maken. We konden goed naar buiten treden naar de media en naar Pinterest met foto’s die we van onze bijzondere ontwerpen maakten. Dat leverde veel spin off-activiteiten op. We hebben mooie projecten hier in de regio, maar ook bij het Vondelpark in Amsterdam en in Wassenaar. We beginnen voor de eerste helft van 2016 goed vol te raken. Komend jaar gaan we een tweede pand aan ons bedrijf toevoegen, omdat we hier het werk niet meer aankunnen. Het gaat om een productiepand naast onze showroom. In de showroom zelf komen een aantal nieuwe opstellingen te staan, met tevens een demokeuken. Het jaar 2016 wordt een topjaar; maar het meest bedoel ik dan: een topjaar met nieuwe concepten. Het gaat dus niet alleen om de omzetten, maar om nieuwe ontwerpen en producten. De komende tijd wordt heel gaaf!”

Leerzame jaren
Wouter Stam van Sense Keukens te Hoorn: “Dit zijn leerzame jaren. Onze omzet dit jaar is erg goed en we wonnen zelfs een Gezellen award van het Financieel Dagblad voor snelgroeiende ondernemingen. We hebben namelijk al vier boekjaren een behoorlijke omzetgroei. In het komende jaar gaan we investeren in nieuwe showroomopstellingen in bijvoorbeeld betonlook en keukens met push to open-systemen. We zijn bezig daarvoor ruimte te maken en twaalf showroomopstellingen uit te verkopen. De helft daarvan is inmiddels al verkocht. In 2016 zal de positiviteit in de branche wel worden voortgezet. Het jaar 2015 was een transitiejaar waarin we konden werken aan professionaliteit. En 2016 wordt het jaar waarin je kunt werken aan continuïteit. Zodat we over 10 of 15 jaar nog een stabiele winkel hebben.”

Meer personeel
Dinand Plekkenpol en Harrold Hoes van Satink Keukens te Zwolle: “Dit jaar behalen we weer een goede omzetplus, met vooral ook in oktober een grote toestroom aan mensen. Sinds de zomer kwamen er iedere zaterdag meer dan honderd stellen onze winkel binnen. We hebben daarom meer personeel nodig; in 2016 gaan we dus ook zeker investeren in personeel. We hebben twee of drie nieuwe verkopers nodig. Komend jaar gaan we tevens investeren in keukens van duurzaam materiaal en in comfortkeukens voor senioren. We hebben op onze 4.000 vierkante meter voldoende ruimte daarvoor. Als Satink Keukens zijn we onderdeel van de Eigenhuis Keuken Groep en daarbinnen kunnen we ook activiteiten binnen de projectenmarkt oppakken. We willen ook weer zorgen voor voldoende reuring binnen ons bedrijf. we organiseren ieder jaar een event en activiteiten zoals een bruidsmodeshow en heetwaterkraan-demonstraties. Bij diverse activiteiten proberen we lokale ondernemers erbij te betrekken en bekende keuken- en apparatuurmerken.”

Keerpunt
Jan Jaap van der Neut van Goedhart Keukens te Alphen aan den Rijn: “Het afgelopen jaar was natuurlijk een keerpunt. We konden als bedrijf ten volle profiteren van het aantrekken van de nieuwbouwmarkt. We wisten veel nieuwe projecten naar onze showroom te halen, net als veel particulieren vanwege het aantrekken van de verhuisbewegingen. Met onze nieuwe showroom en ons nieuwe team kunnen we daarin een belangrijke rol spelen. Voor 2016 hebben we weer allerlei plannen om stapsgewijs groei te realiseren. Onze nieuwe showroom is helemaal klaar voor de particuliere markt. De klant gaat duidelijker keuzes maken voor weinig toegevoegde waarde of veel toegevoegde waarde. Deze verdere diversificatie vindt plaats in alle prijsklassen, waardoor er een ander business model zal ontstaan binnen de branche. Bedrijven met veel toegevoegde waarde zullen zich van een product georiënteerde organisatie moeten ombouwen naar een dienst georiënteerde organisatie om aan deze vraag te voldoen.”

Wachttijden
Jan van Diessen van Van Diessen Keukens te Veldhoven: “We hebben het nog nooit zo druk gehad als nu; onze agenda is vol. We zaten in oktober al boven de omzet van 2014. Dit jaar is er bij ons zelfs sprake van een wachttijd voor offertes. We moeten onze klanten melden dat ze zes of zeven weken moeten wachten op het maken van een offerte. Maar mensen weten dat we onze keukens zelf produceren -maatwerk voor een betaalbare prijs- en zijn bereid daarop te wachten. Er zijn hier in de regio ook heel wat andere keukenzaken verdwenen. Ik ben destijds in mijn eentje begonnen, maar heb hier nu 38 vaste medewerkers. Het jaar 2016 zal dus weer een prima jaar worden.”
 
 
◀ Terug Delen
 
KIM• Keuken & -Interieur Magazine | 2015 - december | Pagina(s) 44,45,46,47
Categorie: Retail
 
Relevante publicaties
Uw mening
U heeft al eerder aan de huidige stemming(en) deelgenomen.
 
Klik hieronder om de resultaten van de laatst gehouden stemmingen te bekijken