Winnaars eerste Young Designers Award
 
Op de KIM/STS Vakdag werd voor de eerste keer de Young Designers Award uitgereikt. Derdejaars studenten van het HMC MBO vakschool voor hout, meubel en interieur te Amsterdam hebben zich over de thematiek van ‘duurzaamheid in de keuken’ gebogen. Drie teams presenteerden de uitkomsten hiervan in de Jaarbeurs.
Een van de teams richtte zich op het tegengaan van verspilling van materialen. “Er is in de keukenbranche al veel aanbod qua apparatuur met een A+++ label. Wij wilden iets verzinnen waardoor de kosten kunnen worden beperkt op iets anders dan alleen het apparaat. Je ziet tegenwoordig steeds meer meubelen die gemaakt worden van gerecycled plastic, sloophout etc. We zijn ervan overtuigd dat je dit ook heel mooi kan toepassen in keukens.”
Een ander team richtte zich juist wel op de apparatuur. Zij komen met het idee om apparatuur eenvoudiger te kunnen repareren. “Wat wij willen is dat de consument onderdelen van het keukenapparaat zelf gemakkelijk kan vervangen. Onderdelen in capsules opgedeeld; deze kan men eenvoudig in en uit klikken, wanneer deze aan vervanging toe zijn. Het apparaat geeft zelf door middel nummers aan wat er precies kapot is, zodat dit onderdeel online besteld kan worden. Zelf installeren dus. De keukenapparatuur heeft daardoor een langere levensduur.”
De winnende inzending kwam van Jeanne Veldhoen, Nancy de Boer en Busra Kaba. Zij maakten een uitgebreide studie van alles wat door designers al ontworpen was voor ‘De keuken van 2030’. Met aspecten als gebruik van ‘grijs water’. “Het houdt in dat water dat nog niet echt vervuild is, nogmaals wordt gebruikt voor bijvoorbeeld planten water geven of het doorspoelen van het toilet.” Maar ook met gebruik van een app om bij te houden wat er in voorraad is, om het weggooien van eten te voorkomen. Met aandacht voor recyclen: “Afval is geen afval meer maar een halffabrikaat voor andere producten.” En wellicht zijn er zelfs mogelijkheden om een keuken zelfvoorzienend te laten zijn door het opwekken van eigen energie en het produceren van eigen voedsel. De jury was onder de indruk van hun brede aanpak van dit item en de overzichtelijke presentatie en beloonde dit team met de Young Designers Award.
 
 
◀ Terug Delen
 
KIM• Keuken & -Interieur Magazine | 2015 - december | Pagina(s) 12,13,14,15
 
Relevante publicaties
Vertaal via Google