'Een beetje van de kok en een beetje van de elektronica'
 
Scholtès-designer en topkok Philippe Rogé:
Bij het woord design denken we in eerste instantie aan het uiterlijk van een bepaald product. Bij het ontwerpen en ontwikkelen van keukenapparatuur gaat het echter tevens om de techniek achter de deuren. KIM sprak hierover met Philippe Rogé -natuurkundige, designer én sterrenkok- die in de afgelopen 20 jaren voor het Indesit-merk Scholtès tal van apparaten ontwikkelde.
 
Philippe Rogé was tijdens de huisshow van Indesit Nederland vanuit Frankrijk naar De Meern overgekomen om persoonlijk noviteiten zoals de ovens en de Multiplo kookunit van Scholtès te demonstreren. ?Ik zie het als mijn opdracht om de functies van kookapparatuur te onderzoeken en te verbeteren. We kunnen daarbij vele verschillende manieren van koken onderscheiden en we streven ernaar om allerlei aspecten daarvan te automatiseren. Zo kunnen we bijvoorbeeld een oven voorzien van de beste parameters van een kookproces. Die omvatten vijf aspecten die we optimaal kunnen inplannen door middel van de elektronica: de vochtigheidsgraad, de temperatuur, de kooktijd, het wel of niet gebruiken van een ventilator en het onderscheid in diverse compartimenten van een oven.?

Consumentenwensen
Belangrijk is het, zo benadrukt Rogé, om goed voor ogen te houden wat de consument eigenlijk wil. ?Goed marktonderzoek is noodzakelijk om te ontdekken welke eisen de gebruiker van de apparatuur in de toekomst zal hebben. Uit dat onderzoek blijkt dat men van een apparaat verwacht dat het een goed kookresultaat oplevert, maar toch niet volledig geautomatiseerd is. Het is als het ware niet anders als bij een auto: iemand wil bepaalde aspecten geautomatiseerd hebben, maar wil wel het idee behouden dat hij zelf nog die auto bestuurt. Om een voorbeeld te geven: wanneer je thuis aan het koken bent, wil je zelf -met de gebruiksaanwijzing- de apparatuur beheersen. Je wilt trots zijn op het resultaat dat je met het koken en bakken bereikt hebt. Maar wanneer je even het huis moet verlaten, bijvoorbeeld om de kinderen van school te halen, wil je tóch dat het kookproces gewoon doorgaat. En voor dergelijke momenten is de automatische functie van de apparatuur geschikt, om uiteindelijk het gewenste resultaat te verkrijgen. Je wilt zelf koken, maar ondersteund en aangevuld worden door de elektronica.? Het klinkt als die bekende reclameslogan ?Een beetje van mezelf en een beetje van Maggi?: het kookresultaat is een beetje van mezelf en een beetje van de elektronica?.

Geen compromissen
?In de praktijk heb je als keukengebruiker een stuk of zes of zeven recepten die je goed beheerst?, geeft Rogé als voorbeeld. ?Maar soms wil je wat nieuws uitproberen en kom je uit jezelf niet tot het gewenste resultaat. Dan kun je overschakelen op de in de apparatuur aangebrachte elektronica. Wanneer dat uiteindelijk een aantal malen goed gelukt is, kan je zelf weer gaan experimenteren met vochtigheidsgraad, temperatuur en kooktijd om tot je eigen werkwijze te komen.?
Wanneer een nieuwe oven wordt ontwikkeld, zal het doel in eerste instantie zijn om het beste resultaat te krijgen in de verschillende diversiteiten van koken en braden. Maar dat mag volgens Philippe Rogé niet leiden tot ?gewoon wat compromissen?. ?Mensen willen immers trots zijn op het resultaat van het product dat ze in de oven bereiden. In de praktijk blijkt echter 80 procent van de ovengebruikers geen topkok te zijn. De elektronica in de nieuw te ontwikkelen oven moet dus bijdragen aan het uiteindelijk gewenste eindresultaat.?

Broodbakfunctie
Bij de nieuwste oven van Scholtès werd bijvoorbeeld door Philippe Rogé extra aandacht besteed aan de broodbak-functie. ?Uit marktonderzoek bleek, dat in diverse Europese landen mensen behoefte hadden aan broodbakmachines waarin ze hun eigen brood kunnen bakken. Maar zo?n machine heeft zijn beperktheden, onder meer op gebied van de vorm van het brood. Dat was voor ons een uitdaging om te werken aan een oven, waarin je heel goed broden kunt bakken.? Door middel van de broodfunctie wordt in 55 minuten het reeds gerezen deeg in de oven op een lage temperatuur van binnen uit gegaard. Daarna wordt door middel van plaatsing van een bakplaat met een laagje water onder de grill een mooie korst toegevoegd door het verdampte water.
?Dat vereist het ontwikkelen van bepaalde functies, ook al zal niet iedereen die gebruiken. Maar datzelfde geldt voor ovenfuncties als het steriliseren van producten en lage temperatuur koken.?

Uitdaging
Na 20 jaar actief te zijn bij het ontwikkelen van keukenapparatuur, ziet Philippe Rogé nog steeds nieuwe uitdagingen in zijn vak. ?Het blijft boeiend om te werken aan verbetering van apparatuur, om daarin samen te werken met ingenieurs in hun laboratorium. Daarnaast schrijf ik ook zelf alle receptenboeken voor de betreffende ovens. Dit jaar alleen al schrijf ik vier kookboeken daarvoor. En vervolgens vind ik het ook erg interessant om overal in Europa zelf kookdemonstraties voor de vakhandel te geven.? Dat laatste werd zichtbaar in De Meern, waar hij zelf voor de bezoekers aan de huisshow een maaltijd bereidde.



 
 
◀ Terug Delen
 
 
Gerelateerde bedrijven
Relevante publicaties
Vertaal via Google