Koelkast als multifunctioneel coolcenter
 
Energie en voedselveiligheid prioriteit bij koelen
De afgelopen jaren deden een aantal trends hun intrede in de wereld van koelen en vriezen, van foodcare tot no-frost en van wijnklimaatkasten tot koelkasten met internet-aansluiting. Zonder overdrijven kan gesproken worden van een multifunctioneel coolcenter.
 
Achter de deuren van koel- en vriesapparatuur verbergen zich tegenwoordig tal van moderne technieken. Daarbij is energiebesparing bijna al iets vanzelfsprekends. De meeste koelkasten zijn voorzien van een energielabel met één of meer A?s.
Een andere belangrijke ontwikkeling is inmiddels 'foodcare', met aspecten als lange houdbaarheid en hygiëne. De 0-graden zone is bijvoorbeeld in opkomst, onder verschillende namen, zoals verskoelzone, VitaFresh of BioFresh. Bij een temperatuur van net boven de 0 graden behouden levensmiddelen hun gezonde vitaminen, fijne smaak en aantrekkelijke uiterlijk opmerkelijk langer. Vooral wanneer dat ook nog wordt gecombineerd met een optimale luchtvochtigheid. Koelkasten zijn namelijk nogal eens voorzien van verschillende luchtvochtigheidszones. In de ?droge? zone is de luchtvochtigheid ca. 50 procent; in de ?vochtige? zone ca. 95 procent. Hierdoor kunnen verse groente en fruit, melkproducten of vis en vlees beter bewaard worden.

Wanden van koelkasten zijn steeds meer voorzien van een antibacteriële laag, als bescherming tegen bacteriegroei, met namen als AntiBacteria of AgION coating. Een dergelijke speciale beschermlaag kan bestaan uit zilver-ionen en onzichtbaar aan de binnenwanden van de koelkasten worden aangebracht.
En speciale waarschuwingssystemen slaan alarm, wanneer de temperatuur onverhoopt boven een bepaalde grens komt. Dat kan een akoestisch signaal zijn, een knipperende digitale indicatie of een memory-functie, die aangeeft hoe hoog te temperatuur stond ten gevolge van een storing.

Om het u gemakkelijker te maken, hoeven de apparaten soms ook niet meer te worden ontdooid, maar zijn ze voorzien van een no-frost systeem: voor het invriezen wordt bijvoorbeeld koude circulatielucht gebruikt, waardoor de levensmiddelen en de vriesruimte ijsvrij blijven.

De inhoud van de koel-vriescombinatie is natuurlijk - vooral bij de side by side 'Amerikaanse' modellen - van grote betekenis. Maar ook 'gewone' koelkasten hebben soms al een inhoud van boven de 200 of 300 liter. Een toenemend aantal leveranciers biedt binnen haar programma tegenwoordig ook een wijnkoelkast of wijnklimaatkast aan.

Bijzondere toevoegingen, van LED-verlichting tot flessenrekken, ijsblokjesmachines en koelcarrousels spelen steeds meer een rol bij de koelkast. Een koelkast kan op zo'n manier zelfs ?koelcentrum? worden genoemd, met een ijs- en drinkwatermachine, grote koelladen en uitvoeringen met een vakantiestand.
Maar het kan natuurlijk allemaal nog uitbundiger. Koelkasten worden zelfs al voorzien van ?coolmedia?: beeldschermen met internetaansluiting, CD, DVD, tv en radio en andere entertainment-functies!
 
 
◀ Terug Delen
 
 
Relevante publicaties
Uw mening
U heeft al eerder aan de huidige stemming(en) deelgenomen.
 
Klik hieronder om de resultaten van de laatst gehouden stemmingen te bekijken