'Het gaat om het woonplezier'
 
Ontwerper Jan des Bouvrie richt zich op totaalconcept:
In het begin ontwierp hij alleen meubels maar in de loop van de jaren is Jan des Bouvrie een echte totaalarchitect geworden. Hij is op tal van terreinen actief, onder andere op het gebied van keukens, sanitair en zonwering. Hij heeft zelfs een eigen verflijn, die via het doe-het-zelfkanaal wordt verkocht. Volgend jaar wordt hij 65, maar aan stoppen moet hij nog niet denken. 'Nee, afschuwelijk!'
 
Hij heeft zojuist weer twee keukens ontworpen voor Bruynzeel en bij Gamma liggen z?n nieuwe hoogglans jaloezieën in de schappen. Architect Jan des Bouvrie weet van geen ophouden en is in alle woonsegmenten actief. Hij presenteert zichzelf ook niet meer als een binnenhuisarchitect. Jan des Bouvrie doet meer dan dat. Hij ontwerpt het totaalplaatje. Dus zowel binnen als buiten en betrekt daar ook de tuin bij.

Eigen verflijn
We zitten met Jan des Bouvrie aan tafel voor een gezamenlijk interview voor de vier vakbladen van Quorum Uitgevers: Karwei Management, Keuken & -Interieur Magazine, Sanitair & Tegel Specialist en Zonvak Magazine. Het meest opvallende bericht over Jan des Bouvrie kwam het afgelopen jaar misschien nog wel uit de doe-het-zelfmarkt. Speciaal voor Gamma ontwikkelde hij een lijn producten met onder andere een serie ready mixed verven van SPS, een serie lampen van SMC, rolgordijnen van B&C Products en een serie kleinmeubelen geleverd door Topwood. Op de vraag of hij getwijfeld heeft om als bekend architect aan een doe-het-zelfketen te leveren zegt hij: ?Nee totaal niet. Ik vond het juist geweldig. De meeste ontwerpers zijn vrij elitair. Ik vind dat vormgeving gewoon voor iedereen bereikbaar moet zijn. Je ziet nu toch ook dat Hella Jongerius, één van de beroemdste ontwerpsters van Nederland, voor IKEA ontwerpt. Die ontwikkeling juich ik alleen maar toe. Op die manier houd je design ook betaalbaar.?

Open keuken
Voor Bruynzeel Keukens heeft Des Bouvrie namelijk twee nieuwe keukens ontworpen. De eerste is een keuken bestaande uit losse modules en zojuist op de markt gekomen. Eind van het jaar volgt de tweede waarbij opvalt dat er geen bovenkastjes meer zijn. ?Mensen hebben vaak 50 procent teveel kastjes in de keuken. Er staat toch alleen maar rotzooi in. Alles wat je gebruikt moet functioneel opgeborgen worden.?
Op sanitairgebied heeft Jan des Bouvrie diverse accessoires ontworpen voor Geesa en voor Wisa zelfs een complete badkamerlijn. Bij de badkamer ziet de totaalarchitect uit Naarden dezelfde ontwikkeling als bij de keuken en de woonkamer. ?De badkamer en de slaapkamer worden steeds meer geïntegreerd. We zijn steeds meer units aan het maken waar de mensen gewoon lekker kunnen slapen. De mensen willen ook geen directe toegangsdeur meer tot de slaapkamer. Je komt daar via de badkamer. Op die manier creëer je een gesloten en rustige omgeving. Verder valt op dat het bad steeds meer verdwijnt. Mensen vinden douchen veel lekkerder. Dat komt natuurlijk ook doordat we steeds haastiger leven. Ik ontwerp ook hele grote huizen voor mensen. En ook daar zie je dat er bijna geen bad meer in komt. Soms alleen nog in de hoofdslaapkamer of als ze kleine kinderen hebben. Het is allemaal wat functioneler. Persoonlijk maakt het mij niet uit wat de opdrachtgever beslist: ik vind ook niet dat het niet kan. Maar je moet er alleen wel goed over nadenken.?

Overdekt terras
Eén van de grootste opdrachtgevers van Jan des Bouvrie is B&C Products uit Nunspeet, fabrikant op het gebied van raamdecoratie en binnenzonwering. Hij ontwierp hiervoor onder andere de nieuwe hoogglans jaloezieën die nog niet zo lang geleden in de collectie zijn opgenomen. Als het gaat om buitenzonwering zal hij nog graag eens een terrasoverkapping willen ontwerpen. ?Ik ben zelf een enorme voorstander van een porch, heerlijk zo?n groot overdekt terras. Ik zie het als een verlengstuk van de woonkamer. Je kunt op die manier 80 procent meer buiten zitten. Bij een beetje motregen hoef je niet gelijk naar binnen. En met terrasverwarming kun je zelfs in het vroege voorjaar en late najaar nog naar buiten. Tot voor kort had de gemiddelde Nederlander de neiging om, zodra het maar een beetje koud werd, met z?n bontjas in de keuken te gaan zitten. Maar dat is nu aan het veranderen. Binnen en buiten worden steeds meer één. Jongeren combineren buiten en binnen steeds meer en begrijpen dat dat veel leuker wonen is. Daarom zit de keuken bij mijn ontwerp ook altijd achteraan het huis. Dan kan je zowel buiten als binnen een drankje drinken. Het gaat om het woonplezier!?

Branchevervaging
Over de branchevervaging die op dit moment aan de gang is, heeft Jan des Bouvrie een heel eigen mening. Als antwoord op de steeds groter wordende woonwinkels die alle producten onder één dak aanbieden vindt hij dat speciaalzaken op gebied van keukens, sanitair en zonwering er niet voor moeten terugschrikken om hun krachten te bundelen. Mooiste voorbeeld is misschien nog wel zijn eigen Studio Het Arsenaal in Naarden waar verschillende woondisciplines in zelfstandige units zijn ondergebracht.
?Ik ben nu bezig met het ontwerp van Leef!, een nieuw woonwinkelcentrum in Sliedrecht. Een mix van grote winkels in de buitenring met kleinschalige winkels in de binnenring. Ik denk dat dat de toekomst wordt van de speciaalzaak. De Nederlandse consument vindt het gewoon makkelijk dat hij alles op het gebied van wonen op een plek aantreft. Op zich is daar niets mis mee. Maar je moet je als specialist wel bij je specialisme houden. Ik verwacht wel dat de tussenmarkt gaat wegvallen. Aan de ene kant krijg je bijvoorbeeld hele mooie en betaalbare keukens bij IKEA en aan de andere kant zit die specialist die een kwaliteitsproduct op hoog niveau levert in combinatie met een goed advies.?

Pensioen
Tenslotte zijn eigen toekomst. Volgend jaar wordt Des Bouvrie 65. Denkt hij al aan stoppen? ?Nee, afschuwelijk! Er komen hier wel eens mensen die hun bedrijf hebben verkocht en dan tegen me zeggen: ?Jan, je gaat ons opnieuw inrichten. We gaan nu leven!? Dan denk ik: ?Wat heb je die andere 60 jaar gedaan?? Nee, aan stoppen moet ik voorlopig niet denken. Ik heb maar één leus: keihard werken en keihard genieten.
 
 
◀ Terug Delen
 
KWM• Karwei Management | 2006 - september | Pagina(s) 26,27
Categorie: Keukenontwerpers
 
Gerelateerde bedrijven
Relevante publicaties
Vertaal via Google