Klik voor foto Klik voor foto Klik voor foto
 Klik voor foto Klik voor foto Klik voor foto
 Klik voor foto Klik voor foto Klik voor foto
 Klik voor foto Klik voor foto Klik voor foto
 Klik voor foto Klik voor foto
 
“Betrouwbaarheid en laagdrempeligheid zijn onze kracht”
 
Enrico en Henk Bovee:
KIM• blaast dit jaar 40 kaarsjes uit. Natuurlijk zijn we niet de enige met zoveel jaren ervaring in de branche. Daarom brengen we in ons jubileumjaar voor elke editie een bezoek aan een mede-jubilaris, om met hem of haar een blik terug in de tijd te werpen. In deze aflevering: Henk en Enrico Bovee van Bovee Keukens en Badkamers uit Horst. Vorig jaar bestond het bedrijf maar liefst 50 jaar. Vanwege corona werd dit vorig jaar niet gevierd, maar werd wel de complete showroom onder handen genomen. Regen genoeg om vader en zoon Bovee een jaar na het jubileum op te zoeken.
 
Aan de grote keukentafel in de kantine achter de showroom, vertellen Enrico en zijn ouders -inmiddels 80 en 77- over de afgelopen halve eeuw van het bedrijf én over de plannen voor de toekomst. Een stukje geschiedenis om mee te beginnen. In 1965 ging Henk Bovee aan het werk bij een installatiebedrijf. Toen hij een aantal jaren later zag aankomen dat het bedrijf failliet ging, besloot hij voor zich te beginnen. “Het was een vertegenwoordiger die mij adviseerde ook wat met keukens te doen. Daar zou geld in te verdienen zijn. In eerste instantie werkte ik vanuit huis, maar toen ik met het merk Doppermuller begon paste het thuis niet langer en huurden we een pandje in het centrum van Horst. Daar zette ik vervolgens drie keukentjes neer. Anderhalf jaar later kon ik het pand naast ons woonhuis kopen, toen combineerden we showroom met kantoor en magazijn en konden we een keuken of zeven laten zien.” In zijn beginjaren deed Henk alles alleen, met behulp van één medewerker, Marga, die thuis de telefoon beantwoordde, terwijl Henk overdag in de showroom te vinden was. Marga, zo vertelt Henk, heeft tot haar pensioen bij Bovee gewerkt, een week voor het gesprek met KIM• is ze overleden. “Ze was mijn eerste medewerker, maar we hebben hier veel mensen die heel lang bij ons werken. Goede mensen moet je koesteren. Dit is een familiebedrijf en dat familiaire gevoel proberen we er echt in te houden.” Diezelfde filosofie streeft ook Enrico, die het keukenbedrijf in 2010 van zijn vader overnam, na. Heel bewust zit hij, casual gekleed, tussen zijn medewerkers in op kantoor. “We hebben wel een directiekantoor, maar daar zit ik zelden. Natuurlijk veranderen dingen naarmate je groter wordt. We doen zowel keukens als badkamers en tegels en werken hier inmiddels met een behoorlijk team: veertien medewerkers, waaronder een loodgier, twee tegelzetters en drie keukenmonteurs. Wij zijn groot en sterk geworden door anders dan anderen te werken. We verkopen niet alleen een keuken, negen van de tien keer leveren en regelen we alles: slopen, loodgieterswerk, elektro- en tegelwerk, een nieuw plafond, de nieuwe woonkamer voorzien van vloer en vloerverwarming, het toilet van A tot Z, de complete badkamer. Wij doen alles. Je merkt steeds vaker dat mensen te druk zijn en liefst zelf niks meer doen. Compleet ontzorgen is echt een thema geworden, daar zijn wij heel sterk in.”

Uitbreiden en verbouwen
Sinds 1996 is Bovee Horst gevestigd op de huidige locatie op een industrieterrein. “Tussen 1974 tot 1993, bijna 20 jaar lang, hebben we constant verbouwd, we waren altijd bezig met uitbreiding. In 1994 ontstond de gedachte om naar het industrieterrein te gaan. Dat deden toen nog weinig bedrijven”, vertelt Henk Bovee. “In 1996 hebben we hier een stuk grond gekocht en een nieuw pand gebouwd. Er waren collega’s die me voor gek verklaarden. Ik was 55, zij dachten aan pensioen, maar ik ging bouwen.” Na ruim 25 jaar in het huidige pand, besloot Enrico in jubileum- en coronajaar 2021 de huidige showroom fors te verbouwen. “Met het oog op ons vijftigjarig jubileum was dat een mooi moment, maar het was ook echt nodig. We besloten het in één keer goed te doen. Alles eruit, nieuwe vloeren erin. Ondertussen liep de verkoop gewoon door. Ook tijdens de lockdown-periode, zonder showroom. We kregen soms wel tien, twintig belletjes op een dag. Mensen bleven kopen, we presenteerden 3D tekeningen via het beeldscherm. En ondertussen waren we dus druk met verbouwen.” Vader Henk was op voorhand enigszins huiverig. Hij herinnert zich nog levendig het jaar 2008, toen er ook een verbouwing werd doorgevoerd en hij de omzet met vijftig procent zag kelderen. Enrico was er niet zo bang voor. “Ik had ingecalculeerd dat het een paar maanden wat minder zou zijn, maar had al snel in de gaten dat het nauwelijks pijn ging doen. Sterker nog, we draaiden onze beste omzet ooit. Misschien hebben we soms de grenzen van wat in coronatijd mocht opgezocht, maar het heeft erin geresulteerd dat we, ondanks de verbouwing, een topjaar hebben gehad.”

Plus-keukens
Een jaar of tien geleden besloot Bovee te stoppen met de Hagro inkoopcombinatie, waar zij tot dan toe waren aangesloten. Enrico vertelt: “We hebben met een aantal andere keukenbedrijven in de omgeving een eigen inkoopformule opgericht, Plus-Keukens. We zijn het zelf gaan regelen en daar is los van het zakelijke contact echt een vriendschap uit ontstaan. Waar je vroeger elkaar bij wijze van spreken het licht niet gunde, gooien we nu alles op tafel. We zijn ook niet genegen groter te worden, er kan alleen iemand bij komen als het ook persoonlijk klikt. We hebben wel een formele status, maar bewust geen directeur of kantoor. Ieder heeft z’n taak en we hebben er allemaal baat bij. Die samenwerking zorgt er ook voor dat we vooruit blijven kijken. Eens per maand zitten we bij elkaar. Natuurlijk is het heel prettig dat je met elkaar afspraken kunt maken, maar het is daarnaast ook fijn om af en toe te klankborden, ervaringen uit te wisselen, als ondernemers onder elkaar.” Henk vult aan: “Wij behoren tot de oudsten binnen de Plus en zijn de enige met een installatie achtergrond. Het mooie van de combinatie is dat je van elkaar kunt leren. We hebben geen geheimen voor elkaar.”

Betrouwbaar en laagdrempelig
Enrico werd geboren in 1974, een paar jaar na de start van het familiebedrijf. “Een van de monteurs werkte er destijds al, die heb ik als klein jongetje nog lopen pesten”, blikt hij lachend terug. “Het voelde ook als kind al heel eigen en familiair. Dat is ook wat we van klanten terugkrijgen, we worden gezien als een vertrouwd adres. Die betrouwbaarheid en laagdrempeligheid zijn nog altijd onze kracht. Bovee Horst is een lokaal bedrijf. Ons kent ons speelt hier zeker een rol. Je ziet wel dat dat bij de jeugd een beetje verandert, die kijken op Pinterest en voelen minder binding dan eerdere generaties, maar toch, in de basis werkt het hier nog steeds zo. Onze klantenkring is na 50 jaar ontzettend groot.”

Duidelijke doelen
Wist Enrico als klein jongetje al dat hij later in het familiebedrijf wilde werken? De ondernemer begint te lachen: “Zeker niet. Als je mijn omzwervingen moet opschrijven zitten we hier morgen nog.” Het eerlijke verhaal: \"Ik wilde eigenlijk niks. Leven, plezier maken, maar ik had geen duidelijke doelen. Ik spijbelde veel van school. Rond 1992 waren mijn ouders het zat en werd er gezegd: ‘nu ga je aan het werk’. Ik ben begonnen bij een bouwmarkt, waar ik dagelijks moest in- en uitklokken. Daar heb ik echt discipline geleerd. Ik vond het werken daar best leuk, maar zag mezelf er niet mijn hele leven staan. Toen ben ik in in het bedrijf van mijn vader gaan werken. In ons magazijn werd een balie gemaakt voor het verkopen van onderdelen, daar ging ik aan de slag. Niet alleen van maandag tot en met vrijdag, ook op zaterdag. Zo heb ik hard werken geleerd. De echte omslag kwam toen dit pand werd gebouwd. Ik zag het elke dag mooier en groter worden en toen ontstond bij mij het gevoel: hier wil ik voor gaan. Vervolgens vertrok in 1996 de rechterhand van mijn vader en nam ik zijn rol over. Dat hij mij bij zijn vertrek nog zei dat hij zich niet kon voorstellen dat ik het kon, was voor mij een extra motivatie om te laten zien dat ik het wel kon.”
En dat pakte goed uit. In 2010 nam zoon Enrico het keuken- en badkamerbedrijf in Horst volledig van zijn vader over.“Voor mij is het bijzonders dat mijn ouders nog altijd hier komen. Mijn vader komt elke dag langs, soms alleen voor koffie, soms wat langer. Als ik hem wat vraag, doet hij dat nog steeds graag. Het is anno 2022 nog altijd oprecht een familiebedrijf.”

Leren in de praktijk
Zijn er grote verschillen in de bedrijfsvoering tussen vader en zoon Bovee? Henk denkt van niet. “Ik ben opgeleid vanuit scholing en heb een technische achtergrond, Enrico heeft het vak in de praktijk geleerd. Maar we kunnen allebei goed praten, dat heeft hij van mij.” Vader en zoon delen bovendien hun liefde voor de branche en het ondernemerschap. “Ik ben elke dag op de zaak voordat de monteurs er zijn en ik steek veel tijd en energie in het persoonlijke contact, zowel met onze medewerkers als met klanten. En we maken duidelijke keuzes,” aldus Enrico. Hij geeft een voorbeeld: “Veel bedrijven zijn tegenwoordig zeven dagen per week open. Dat doen wij niet. In de jaren negentig was een koopzondag nog speciaal, dan organiseerden we bijzondere dingen en stroomde de winkel helemaal vol. Maar we merkten al snel dat de zaterdagen ervoor minder werden, de bezoeken verplaatsten zich. Dus zijn we met de zondag gestopt, net als met koopavonden. Dan gaan we alleen open op afspraak als het nodig is.” Henk vult aan: “Vroeger wist je precies, dit is de drukste dag, maar nu weet je het niet meer. Het kan ook ineens op maandagmiddag heel druk zijn. En temperatuur zegt ook niets meer; 35 graden, dan komt er niemand? Het kan maar zo alsnog druk worden, mensen verwachten gewoon dat je airco hebt.” Wat dat betreft is de klant veranderd in de afgelopen vijftig jaar. “Mensen zijn mondiger geworden, veeleisender, en klanten komen beter voorbereid naar de showroom.” Tegelijkertijd kent Henk Bovee Horst nog altijd een grote groep zeer trouwe klanten. “Hier in de omgeving zijn geen andere aanbieders die keukens én badkamers aanbieden plus alles uit handen nemen. Op badkamergebied zitten wij tot zomer 2024 vol. Een badkamer plaatsen kost veel tijd en mensen willen ontzorgd worden. Klanten zijn bereid om twee jaar te wachten, omdat ze persé willen dat wij het doen. In zo’n geval vragen we geen aanbetaling. Ik koop wel alle sanitair meteen in, waardoor ik prijzen kan garanderen, maar dat betekent ook dat we hier veel voorraad hebben. Of mensen in die wachttijd geen andere smaak ontwikkelen? We zitten in Limburg hè. De klant is hier niet zo trendgevoelig als in het westen. Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg. Het is nog wat traditioneler, dus nee, na twee jaar willen onze klanten niet ineens een andere badkamer.”

Highlights
Tot slot, wat zijn voor Henk en Enrico de highlights van de afgelopen vijftig jaar? “Dat wij 50 jaar getrouwd waren en dat ik 80 heb mogen worden”, reageert Henk meteen. Waarop hij aanvult: “Maar ook de opening van het pand op deze locatie, en ons 25-jarig bestaan. Toen zijn we met een bus met alle personeel en aanhang naar Duitsland gegaan. Een uitstapje gemaakt, een bezoek aan de Alno fabriek, naar de watervallen geweest. Dat was geweldig.” Enrico: “Volgend jaar gaan we met het hele bedrijf naar Mallorca, om onze 50 jaar te vieren. Een lang weekend ontspannen met elkaar, dat wordt hopelijk weer een hoogtepunt. Maar de echte highlight is dat mijn ouders nog altijd onbevangen hier langskomen. Ook in coronatijd is dat heel fijn geweest. Er kon maar weinig, maar hier zijn kon wel. Als we het bedrijf niet gehad hadden, was die periode vast een stuk lastiger geweest.” Hij besluit: “Mijn vader is altijd kritisch, dat blijft, maar ik weet zeker dat hij trots is op wat er vandaag de dag staat.” Henk kan niet anders dan dat beamen: “Ik ben zeker trots. Afgelopen jaar was de eerste showroomverbouwing waarop ik geen inbreng heb gehad, maar ik vond het niet moeilijk om van de zijlijn toe te kijken. Ik heb alle vertrouwen in Enrico en je ziet het, het is heel goed geworden.”
 
 
◀ Terug Delen
 
KIM• Keuken & -Interieur Magazine | 2022 - december | Pagina(s) 14
 
Relevante publicaties
Vertaal via Google
Uw mening
U heeft al eerder aan de huidige stemming(en) deelgenomen.
 
Klik hieronder om de resultaten van de laatst gehouden stemmingen te bekijken