Klik voor foto Klik voor foto Klik voor foto
 Klik voor foto Klik voor foto
 
‘Made in Holland’ scoort met duurzaamheid
 
Keuze voor circulaire materialen
Afgelopen jaar constateerden we dat binnen de retail de keuze voor een (extra) Nederlandse producent toeneemt, als gevolg van de corona-pandemie. Onzekerheid over leveringen van moeilijk bereikbare buitenlandse producenten en de behoefte aan risicospreiding zijn enkele redenen daarvoor. Maar ook ‘duurzaamheid’ is bij ‘Made in Holland’ een speerpunt geworden.
 
De DKG keukenfabriek in Bergen op Zoom -producent van Keller en Bruynzeel- behoort met een oppervlakte van 56.000 vierkante meter tot één van de grootste van Europa. In 2020 kon het bedrijf een nieuw DKG Inspiration Centre openen (zie hiervoor de KIM december-editie). “We maken inmiddels meer dan 85 jaar mooie keukens in eigen land. En we zien de belangstelling voor Nederlandse producten terug in de groei van het aantal dealers”, zo laat het bedrijf dit jaar weten. “Enerzijds kiezen keukenspecialisten bewust voor een Nederlands product als tegenhanger voor de Duitse leveranciers.” Opvallend is, volgens de DKG Group dat niet alleen in Nederland de vraag naar ‘Made in Holland’ keukens toeneemt. Al sinds de jaren ’80 heeft Keller een uitgebreid dealernetwerk in het Verenigd Koninkrijk. Keller keukens worden daarnaast verkocht in Dubai, India, Egypte, Marokko, Oman en Qatar.
Er is, naast de toenemende vraag naar Nederlandse producten, volgens het bedrijf nog een heel andere beweegreden om te kiezen voor een Nederlandse fabrikant: “Persoonlijke ondersteuning voor verkoop en marketing. We hebben dit laatste hoog in het vaandel staan. Met de focus op bereikbaarheid en persoonlijk contact zorgt ons dealer-team voor korte lijnen. De verkoop- en marketingondersteuning wordt afgestemd op de persoonlijke wensen van de keukenspecialist en zijn of haar lokale markt. En dat vertaalt zich weer in persoonlijke keukens voor klanten. Zo ontstaan keukens van puur Nederlands design met oog voor Nederlandse behoeften, leefgewoonten en woningen.”
Bij die ontwikkeling past momenteel ook het thema ‘duurzaamheid’. In het DKG Inspiration Centre toont het bedrijf de visie op de keuken van de toekomst. “Duurzaamheid is hierbij hét speerpunt”, zo wordt benadrukt. Het streven naar MVO, sustainability en circulaire materialen is onder meer vormgegeven in de concept-keuken Circo. “Circulair omgaan met materialen is heel belangrijk geworden. Het concept omvat allerlei bijzondere details, zoals volledig circulair plaatmateriaal en afvalscheiding.”

Circulaire keuken
Dat duurzaamheid-aspect zien we ook duidelijk bij andere Nederlandse producenten. Bribus Keukens werkt sinds 2018 met de TU Delft aan de ontwikkeling van een circulaire keuken. “Na de presentatie van het eerste prototype in 2019, is afgelopen jaar het tweede prototype geplaatst bij bewoners van diverse woningcorporaties voor onderzoeksdoeleinden”, zo geeft deze producent aan. “Jaarlijks worden zo’n 1,5 miljoen keukenkasten vervangen door nieuwe, omdat deze verouderd zijn of niet in het interieur passen. Dit zorgt voor een onnodig grote afvalberg. Dat het anders kan bewijst de circulaire keuken. Deze keuken wordt ontwikkeld in samenwerking met de TU Delft, het Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions, ATAG, Dirkzwager Groep en diverse corporaties. De circulaire keuken kan eenvoudig aangepast worden en gaat voor het leven mee. De keuken bestaat uit makkelijk aanpasbare modules van hoogwaardig, milieuvriendelijk materiaal. Door het gebruiksvriendelijke plug-and-play principe zijn de diverse kasten, schappen en achterwanden eenvoudig los en vast te klikken. Hiermee is de keuken makkelijk aan te passen aan individuele voorkeuren.” Inmiddels zijn er circulaire keuken-prototypes van Bribus geplaatst bij bewoners in woningen van diverse woningcorporaties.

Blue Kitchen
BlueKitchen introduceerde eveneens een circulaire keuken. Piet Geerts, bedenker en aandeelhouder van Blue Kitchen legt uit: “Een belangrijk aspect van duurzaamheid is de ‘CO2 footprint’ die ontstaat door het produceren van het product en het vervoeren ervan naar het land waar het wordt gebruikt. Onze Smart Frames, de basis van de keuken, worden van rvs gemaakt door VDL in Veldhoven. De panelen die we daar op klikken, en die de keuken een mooi uiterlijk geven, komen van DSM-Niaga en worden geproduceerd in Geleen. De panelen worden gemaakt van biobased reststromen zoals bierbostel, oud papier of versleten spijkerbroeken en zijn compleet gifvrij. We spreken dus van een oerdegelijk, zeer uniek en vernieuwend Nederlands product. Vervolgens is het van belang dat zaken ook weer lokaal worden gerecycled. De panelen gaan na gebruik -15 tot 20 jaar- terug naar DSM-Niaga, dat vervolgens in staat is om de lijm van de panelen te scheiden en beiden weer opnieuw te gebruiken, ‘again and again’. (Als je het woord Niaga omdraait staat er ‘again’.) Een ander belangrijk aspect van duurzaamheid is de levensduur van producten. Daarom kiezen wij voor een rvs Smartframe. Dit frame gaat 100 jaar mee, zodat het niet meer nodig is om keukens iedere 15 tot 20 jaar in de container te gooien en een nieuwe te plaatsen. Het frame blijft staan en kan, door het modulaire karakter, eenvoudig worden uitgebreid om aangepast. Daar worden de nieuwe panelen op geklikt en je hebt weer een nieuwe keuken, nu voor een fractie van de prijs.” In de keuken zit energiezuinige en duurzame apparatuur van AEG.
Piet Geerts: “Al deze eigenschappen maken BlueKitchen uitermate geschikt voor woningbouwcorporaties en beleggers. Allereerst vanwege de klimaatdoelstellingen, die bepalen dat de Nederlandse economie in 2050 volledig circulair moet zijn. Maar ook nu is het zaak om de ecologische ‘footprint’ te minimaliseren.”

NeverEnding Kitchen
Daarnaast is er nog de NeverEnding Kitchen van Triboo, dat ook werkt met DSM-Niaga panelen. (Zie ook de KIM november-editie van afgelopen jaar). Bij dit concept wordt gestreefd naar een keuken die met de wensen van de gebruiker mee verandert. “Dankzij de modulaire opbouw is elk onderdeel eenvoudig los te koppelen en te verwisselen. De opstelling en het uiterlijk zijn op ieder gewenst moment aanpasbaar. De onderdelen van de keuken zijn blijvend remontabel. Dit wil zeggen dat wanneer onderdelen van de keuken aan vervanging toe zijn, is het niet nodig om de hele keuken te vervangen. Elk onderdeel kan worden gedemonteerd en worden vervangen.”
Er zijn drie items ontwikkeld: de circulaire corporatie keuken ‘voor iedereen bereikbaar’, de circulaire pantry ‘voor elk kantoor’ en de circulaire project keuken. ‘voor elk nieuwbouw- of renovatieproject’.
 
 
◀ Terug Delen
 
KIM• Keuken & -Interieur Magazine | 2021 - maart | Pagina(s) 30
Categorie: Keukenkastjes
 
Gerelateerde bedrijven
Relevante publicaties
Uw mening
U heeft al eerder aan de huidige stemming(en) deelgenomen.
 
Klik hieronder om de resultaten van de laatst gehouden stemmingen te bekijken