Klik voor foto Klik voor foto
 
Van sigarenkistjes naar designkeukens
 
90 jaar Rotpunkt Küchen
Dit jaar vierde Rotpunkt Küchen haar 90-jarig jubileum. Tijdens de huisshow van dit najaar in Bünde (D), leidde één van de huidige directeuren Heinz-Jürgen Meyer de bezoekers rond door de geschiedenis van het bedrijf. Een bedrijf dat zich in de afgelopen decennia ontwikkelde van fabrikant van sigarenkistjes naar producent van designkeukens.
 
“Mijn grootvader Wilhelm Meyer heeft samen met Heinrich Rabe het bedrijf ‘Rabe und Meyer’ opgericht op 15 februari 1930”, vertelt Heinz-Jürgen Meyer. “De familielijn ging vervolgens over van Heinrich Rabe in 1946 naar diens zoon Gustav en kleinzoon Horst; en vanaf Wilhelm Meyer in 1933 naar zijn zoon Heinrich en zijn kleinzoon Heinz-Jürgen. Ik ben namelijk zelf in 1978 binnen het bedrijf gekomen. Tijdens het 75-jarig bestaan konden we al spreken van een bedrijf met 270 medewerkers. In 2013 heeft de familie Rabe afscheid genomen van het bedrijf en kwam Andreas Wagner als partner in het bedrijf.”
In 1930 was alles nog kleinschalig; eigenlijk vanuit een vrijstaande woning opgezet. Vijf jaar later werd er al een apart gebouw neergezet en in de jaren ’60 kwam daar een complete productiehal bij. “De opgespaarde financiën werden voortdurend ingezet voor uitbreiding van de productie. In de komende jaren zal die bedrijfsuitbreiding met productie en magazijnen ook weer doorgaan. De plannen daarvoor zijn al gemaakt.”

Sigarenkistjes
De oorsprong van het bedrijf lag in 1930 echter nog niet bij de productie van keukens, maar in het fabriceren van sigarenkistjes. “In die tijd was in deze regio de sigarenproductie sterk aanwezig. Die sigaren werden hier gerold en vervolgens in onze kisten gedaan. Daarvoor was een bepaalde houtsoort nodig, om de geur en smaakstoffen van de tabak goed te houden. Die houtsoort moest uit Zuid-Amerika komen. In de oorlogsjaren was dat natuurlijk niet mogelijk. Daarom werd de overstap gemaakt naar de productie van kinderspeelgoed -zoals houten blokkenpuzzels- en naaikastjes van houtsoorten uit eigen land. Maar in 1950 volgde al snel ook de productie van het eerste keukenbuffet.”
 
Inbouwkeukens
Het ging in eerste instantie om een luxe keukenbuffet, met fraaie ronde afwerkingen; destijds nog geheel handwerk. In de jubileumshowroom van Rotpunkt stonden dit najaar nog voorbeelden van buffetopstellingen die in de jaren daarna volgden. Met opvallende tinten, bijzondere fronten en elementen als suiker- en kruidenladen. Heinz-Jürgen Meyer: “Dat konden we aanvullen met andere keukenkasten. In de jaren ’60 werd daarvoor voor het eerst ook spaanplaat gebruikt, zodat in 1967 de eerste inbouwkeuken kon worden geproduceerd. We hebben nog steeds een eigen spaanplaat-productie in Detmold. In die jaren was de apparatenindustrie ook voor het eerst in staat om apparaten te ontwikkelen, die in de keuken ingebouwd kunnen worden. Je moet er immers wel voor zorgen, dat de warmte van een oven naar voren wordt afgevoerd; en ook de lucht-toevoer en -afvoer van koelkasten moet je goed regelen.”
 
Groei
Heinz-Jürgen Meyer: “In 1987 kwamen we in contact met het Nederlandse Hagro, waar we nog steeds intensief mee samenwerken. Zo ook tijdens deze huisbeurs. We houden eigenlijk al geruime tijd een eigen huisbeurs. De eerste acht jaar was dat vanuit een tent op het bedrijfsterrein. Daar werd ieder jaar een complete keukenstudio opgebouwd. Vervolgens werd besloten om te investeren in een continue presentatie, die later ook weer werd uitgebreid, zodat we tot de huidige showroom kwamen. Uiteindelijk werd in 1982 gekozen voor een nieuwe bedrijfsnaam: Rotpunkt Markenküchen. De naam ‘Rabe und Meyer’ is een prima familienaam, maar geen bruikbare merknaam. We wilden een positief klinkende merknaam en kwamen uit bij de naam Rotpunkt.” Een naam die nu, na een geschiedenis van 90 jaar, een belangrijke rol speelt binnen de keukenbranche.
 
 
Delen
 
Categorie: Keukenkastjes
 
Gerelateerde bedrijven
Relevante publicaties
Vertaal via Google
Uw mening
Welke gevolgen heeft de komst van Amazon?