Continu in beweging
 
“Haha, dat had ik een jaar geleden niet gedacht, Olga! Dat het mij op mijn leeftijd gelukt is om op een nieuwe manier te werken. Thuis op afstand regel ik samen met de collega’s toch mooi de logistiek van de zaak.” Ik coach Willem, een inmiddels enthousiaste werknemer, ‘op afstand’ natuurlijk. Het is inderdaad ongelofelijk welke stappen hij, weliswaar noodgedwongen, heeft gezet tijdens de corona-tijd. Zijn collega’s idem dito.
Dat had ik een jaar geleden zelf ook niet gedacht: dit team stond op mijn lijstje: ‘geen beweging in te krijgen’. Een aantal mensen in zo’n team die op dit lijstje staan (Willem was één van hen), zitten vaak vast in hun belemmerende overtuigingen en gewoontes: ‘Waarom moet het anders, het is toch altijd goed gegaan?’ Vaak zit daar ook angst achter om niet mee te kunnen in die nieuwe manier van werken. Ze zijn lastig te overtuigen van het feit dat hun bedrijf alleen al door automatisering, het internettijdperk en de steeds kritisch wordende consument, gedwongen wordt om anders te werken dan voorheen. Sterker nog, het houdt niet op na een ingezette verandering van werken, want dan dient zich de volgende ontwikkeling aan waarop weer ingespeeld moet worden.
Bedrijven en organisaties zijn steeds meer levende systemen geworden die continu in beweging zijn. Werknemers moeten zich daaraan aanpassen. Het is een gegeven dat systemen -lees: teams, afdelingen, bedrijven- zich willen handhaven. Het systeem heeft van nature de neiging te willen behouden wat het heeft. Nu die systemen continu in beweging zijn kun je je meteen voorstellen dat dat schuurt en waarom veranderen zo’n uitdaging kan zijn.
Door de corona-crisis zijn teams en medewerkers, ook die in de keukenbranche, noodgedwongen in de verander-modus gekomen. Een dergelijk groot bom-effect om in beweging te komen maak je zelden mee in een organisatie. Profiteer daarvan! Houd die beweging op gang om versneld en efficiënt jullie beoogde verandering te realiseren. En bereid werknemers voor op een leven lang leren en ontwikkelen. Creëer teams die met veel plezier en een scherpe focus iedere uitdaging nu en in de toekomst aankunnen.
En Willem? Die ken je niet meer terug. Hij voelt zich als een vis in het water nu hij het nieuwe werken onder de knie heeft en motiveert zijn teamgenoten om samen de schouders eronder te zetten. Waar corona al niet goed voor is…

Olga Kuiper
 
 
◀ Terug Delen
 
KIM• Keuken & -Interieur Magazine | 2020 - augustus | Pagina(s) 9
 
Relevante publicaties