Klik voor foto Klik voor foto Klik voor foto
 Klik voor foto Klik voor foto Klik voor foto
 Klik voor foto Klik voor foto Klik voor foto
 
Combineer ‘the best of both worlds’
 
Design & techniek in apparatuur
Dit jaar wordt de keukenbranche verwend met een aantal nieuwe apparatuurseries van producenten als Miele, Whirlpool en Bauknecht. We kunnen ons laten verassen door nieuw design en nieuwe technieken. Maar waar ligt dit jaar de nadruk op? En wordt de wijnklimaatkast -na de kokend water kraan- het achtste (standaard) apparaat in de keuken?
 
Wat staat centraal in 2019: nieuw design of nieuwe technieken? “Het gaat bij apparatuur duidelijk om een combinatie van de techniek en het design”, benadrukken -channel manager Kitchen- Patrick Nolsen en -brand manager- Jaap Meeldijk in het nieuwe kantoor van Bauknecht in Breda. “In techniek worden voortdurend stappen vooruit gezet, al gaan die stappen soms sneller dan de markt deze kan volgen. We zijn immers al een jaar of tien bezig om het stoomkoken te promoten, maar de consument begint het nu pas te omarmen. Bij een keuze voor een stoomoven of een echte bakoven, koos men toch vaak voor die bakoven, want een combinatie daarvan met topkwaliteit heeft voor veel consumenten toch een hoog prijskaartje. Daarbij zien we nu de boeiende ontwikkeling van het sous vide koken. Op gebied van technische ontwikkelingen gaat de aandacht momenteel met name naar een goede assistentie, om het leven van de consument zo gemakkelijk mogelijk te maken.
Binnen de designtrends zien we natuurlijk ‘de schreeuw om zwart’. In een paar jaar is de nadruk op rvs verschoven naar zwart. Zwart is zelfs standaard geworden.”

De retail
De uitdaging voor de producent is dus het vinden van de juiste mix tussen techniek en design. Patrick Nolsen: “Dat zien we ook binnen de retail. De ene retailer richt zich het liefst op het design van de keuken en legt wat minder de nadruk op de technische mogelijkheden van de apparatuur. Maar de andere retailer wil vooral juist apparatuur aanbieden die bij een specifieke klant past; die heeft meer oog voor de techniek. En een echte thuiskok heeft wellicht meer oog voor die apparatuur dan voor het design. Daarnaast zijn er natuurlijk veel retailers die beide kanten belangrijk vinden. Want je wilt binnen een fraaie greeploze keuken geen apparatuur die moeilijk te openen of te bedienen is. Het is voor de verkoper van groot belang om de juiste vragen te stellen, om tot een goede techniek én design-keuze te komen. Het is dus een zaak van: je er goed in verdiepen. De consument blijkt soms meer kennis te hebben van de mogelijkheden van ‘connectivity’ in de keuken dan de verkoper in de showroom, die daardoor zelfs wat angst heeft voor die ontwikkelingen.
Zelf hebben we daarom in onze nieuwe Collection 11 een combinatie van een fraai zwart, strak design met diverse technische hoogstandjes en connectivity-toepassingen. Het gaat om het bieden van ‘the best of both worlds’. De reacties vanuit de markt op deze nieuwe serie zijn heel enthousiast.”

Miele Generatie 7000
Miele introduceert dit jaar haar Generatie 7000. “Apparatuur -ook het design ervan- wordt steeds belangrijker in de keuken. Dit is dus het juiste moment voor Miele om haar Generatie 7000 te presenteren”, zo vertelt product manager Inge Clerx in het Miele Inspirience Centre in Vianen. “Bij dit nieuwe programma spelen we in op de belangrijkste architectuur- en interieurstijlen en introduceren we de designlijnen PureLine, VitroLine, ArtLine en ContourLine binnen de Generatie 7000.”
Het is niet zo maar een introductie: het gaat om de grootste productlancering uit de geschiedenis van Miele. Het betreft maar liefst 3.000 nieuwe modellen; daarvan zijn er 200 in ons land verkrijgbaar. Het omvat alle ovens en kookplaten, met daarbij passend de vaatwassers, stoomovens, magnetrons, koffiemachines, warmteladen en vacuum-apparatuur. Wat design betreft: VitroLine onderstreept zijn harmonieuze, integrerende stijl met bijvoorbeeld de greep in de kleur van het apparaat. PureLine biedt een moderne, eigentijdse uitstraling, met een solide greep, rvs bekleding en een glazen voorkant in obsidiaan zwart. ArtLine heeft juist weer een minimalistische uitstraling. En bij ContourLine ligt de nadruk op het opvallende rvs frame; de focus ligt op het presenteren van het apparaat en de technologie. Want het gaat natuurlijk niet alleen om het design; ook de recente noviteiten zoals de Dialog oven, de AutoDos en PowerDisk binnen de vaatwassers en smart en connectivity functies zijn vanzelfsprekend in het nieuwe programma verwerkt.

Het achtste apparaat
De kokend-water-kraan wordt door velen gezien als het zevende (standaard) apparaat in de keuken. Hieraan kan in tal van keukens in het jaar 2019 de wijn(klimaat)kast als achtste apparaat genoemd worden. Liebherr biedt inmiddels een ruim assortiment wijnkasten. “Niet alleen een constante temperatuur, maar ook luchtvochtigheid, licht en de kwaliteit van de lucht spelen hierbij een cruciale rol”, zo legt Liebherr uit. Een voorbeeld is de WKEgb 583 GrandCru, een wijnkast met zwarte glasdeur die perfect is te integreren in een greeploze keuken. En de EWTdf 3583 Vinidor heeft twee onafhankelijke temperatuurzones die samen plaats bieden aan 80 Bordeauxflessen. “Deze wijnkast is bekleedbaar en kan worden afgewerkt met een kader in hetzelfde materiaal als de naastliggende kasten.”
Met haar Collezione Abruzzo presenteert ook Boretti een verbreed assortiment aan wijnklimaatkasten, van 45, 60 en 88 cm inbouw tot aan 82 cm onderbouw-modellen. “Het greeploze onderbouwmodel BPWKN82ZG is geschikt voor een greeploze keuken met greeplijst. Met een deurhoogte van 745 mm sluit hij perfect aan op rastermaat 13.”

Recirculatie
Er komt dit jaar veel nieuws vanuit het segment afzuigsystemen. Enerzijds zijn er de ontwikkelingen op gebied van plasmatechnologie. Anderzijds worden er voortdurend stappen gezet binnen de trends van werkbladafzuiging en recirculatie.
We spraken hierover met Riet de Beer, manager operations bij Novy in Rotterdam. Dit merk wil de Nederlandse markt bedienen met haar assortiment afzuigkappen -waaronder plafond-inbouwunits, downdraft en werkbladafzuiging- en kookplaten. “De werkbladafzuiging is, naast de fraai in te bouwen inbouwunits, erg belangrijk geworden. Die trend zal zeker de komende jaren binnen de keukenbranche nog erg belangrijk blijven. Wanneer je in een woning een hoog plafond hebt, en daaronder een strakke keuken, dan wil je veelal niet een of ander groot systeem ophangen, maar liever kiezen voor werkbladafzuiging. De keuken loopt immers veelal over in de keuken en moet daarmee een rustig geheel vormen, zonder dat er een groot afzuigsysteem in het zicht hangt. Dan moet je dus kiezen voor een bijzonder designmodel of voor werkbladafzuiging. Voor dit laatste hebben we onze nieuwe Panorama-serie voor ontwikkeld. De vraag daarnaar overstijgt alle verwachtingen. Als specialisten kunnen we ons op deze producten focussen en continu werken aan verbeteringen. Bijzonder daarbij is ons nieuwe recirculatiefilter, de Novy Pure. Deze is verbeterd ten opzichte van alle andere filters en kan bij het recirculeren nu ook tot 100 procent van alle visluchtjes wegnemen. Daar gaan we dit jaar stevig op inzetten. Gezien de ontwikkelingen binnen de woningbouw, met nadruk op het binnenhouden van de warmte en besparing van energie, is recirculatie een tweede hoofditem. Je kunt niet meer met kanaalwerk naar buiten. Dan kies je voor recirculatie en wil je ook een optimaal systeem.”
De Nederlandse vestiging van Novy bevindt zich in het indrukwekkende historische pand van de Van Nelle fabriek in Rotterdam. De evenementenhal binnen dat gebouw is ook de locatie waar de designbeurs het Design District in juni a.s. wordt georganiseerd. Vanzelfsprekend is ook Novy daar aanwezig om haar noviteiten en technieken te presenteren.

Frames
Wat design betreft, introduceerde WKP haar frame-model afzuigunit, dat zich kenmerkt door industriële looks: “Donkere kleuren in combinatie met natuurlijke materialen, open constructies en gedurfde vormen zijn terug te vinden in het hedendaagse interieur”, zo luidt de uitleg. “Ons frame model speelt hierop in. De afzuigunit bevindt zich in een intens mat zwart frame dat desgewenst een heel kookeiland overspant. De ledspots zijn over de hele lijn doorgetrokken en door de uitstekende lens beschijnen ze het kook- en leefgedeelte in de keuken. Het frame model is in diverse maten en kleuren te leveren, zodat zij aansluit bij de belijningen en kleurstellingen van de keuken.”
Naber wijst op haar drukvaste en niet-brandbare, metalen, vlakke buis Compair Steel flow als nieuwe optie voor planning en vormgeving. “Hij kan in de grond gelegd worden en maakt bijvoorbeeld een downdraft-afzuiging als eilandoplossing met gezonde en efficiënte luchtafvoer. Of hij hangt vrij zichtbaar onder het plafond en zorgt zodoende voor de sfeer van een industrieel loft.”
 
 
Delen
 
KIM• Keuken & -Interieur Magazine | 2019 - mei | Pagina(s) 26
 
Gerelateerde bedrijven
Relevante publicaties
Vertaal via Google
Uw mening
Is internet belangrijk voor uw bedrijf?