Kokend water en kookplaat-afzuiging
 
Trends keukenapparatuur
De ontwikkelingen op gebied van keukenapparatuur staan niet stil, zo blijkt uit de afgelopen beurzen en huisshows. De Nederlandse retail volgt dit nauwlettend en het KIM-panel noemt tal van ontwikkelingen. We behandelen in deze editie de tien meest genoemde trends, van kookplaat-afzuiging en kokend-water-kranen tot stoomkoken en multifunctionele ovens.
 
Bovenaan het lijstje van opvallende noviteiten staan de nieuwe afzuigtechnieken zoals downdraft en kookplaat-afzuiging. Met als uitgangspunt dat kookwasem meteen wordt afgezogen waar deze ontstaat, namelijk in het kookveld zelf. Downdraft-systemen die omhoog komen zodra afzuiging gewenst is, zijn bij tal van apparatuurmerken al aanwezig. Met als uitgangspunt een ingenieus concept en design, zoals Novy aangeeft bij haar Novy One: “De ventilatie-toren van de One bevindt zich te midden van de actie; hierdoor worden alle dampen en geurtjes snel en krachtig afgevoerd. Wanneer de One niet in gebruik is, verdwijnt de ventilatietoren haast onzichtbaar in de kookplaat; hierdoor gaat One volledig op in de omgeving.”
Deze systemen worden momenteel aangevuld met in de kookplaat zelf geïntegreerde afzuigunits, aan weerszijden of in het midden van de kookzones. Hiervan hebben we de TwoInOne van Miele en de iO-lijn van Concept Swiss in de vorige KIM-editie al beschreven. Siemens komt met haar nieuwe InductionAir System, waarbij geuren en stoom meteen naast de pannen worden afgevoerd. “Het combineert een inductiekookplaat en een geïntegreerde werkbladafzuiging; dat ruimtebesparende concept creëert nieuwe mogelijkheden. De afzuiging is qua design en bediening helemaal in lijn met de inductiekookplaat. Het InductionAir systeem is gemakkelijk te installeren; het inbouwen vraagt weinig ruimte.”

Plasmatechnologie
Ook de Plasmatechnologie wordt als essentieel ervaren door de ondervraagde ondernemers. Met als blikvanger op beurzen het PlasmaMade luchtfilter als filter dat alle vieze luchten en ongeregeldheden in de lucht opruimt, op basis van recirculatie. Niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland is daar aandacht voor. Zo wees onderzoek van het Lawrence Berkeley National Laboratory in California uit dat tijdens het koken allerlei ongewenste en zelfs gevaarlijke stoffen vrijkomen. “We worden blootgesteld aan deze verontreinigingen, maar we zijn ons er niet van bewust, omdat we gewend zijn aan allerlei kookluchten,” zegt luchtkwaliteitsingenieur Jennifer M. Logue. “Daardoor zien we het niet als een probleem." Natuurlijk is het mogelijk de kook- en andere dampen naar buiten af te voeren, maar lucht afzuigen naar buiten wordt vaak (in appartementen) niet toegestaan. Daarbij voer je ook warmte af en dat leidt tot hogere stookkosten. Het PlasmaMade luchtfilter is dan, ook volgens de Nederlandse retail, een prima oplossing.

Connected
Dan is er nog een derde item op gebied van afzuiging, dat voor de Nederlandse retail als een blijvertje wordt gezien: de connected schouwkap en kookplaat. Tijdens IFA lanceerde AEG haar ComboHob: “Deze werkt met de Hob2Hood-technologie, waarbij de kookplaat met het afzuigsysteem communiceert. In het bedieningspaneel van de kookplaat is een infraroodsensor geïntegreerd. Wanneer de inductiekookplaat is ingeschakeld, sturen de temperatuursensoren een signaal naar het afzuigsysteem. Hierdoor zal dit automatisch in werking treden. Mocht de temperatuur veranderen tijdens het koken, dan past het afzuigsysteem zich hierop aan.”
Ook andere merken kwamen naar de IFA met dergelijke innovaties, zoals Bosch: “Afzuigkappen en kookplaten zijn nu ook connected en kunnen op afstand bediend worden: van FlexInductie-kookplaten tot platte afzuigkappen die niet alleen de lucht zuiveren maar ook nog mooi zijn.” Wat volledig connected keukens en woningen betreft, wachten de meeste retailers nog even af; het valt bij hen net buiten de top 10 lijst.

Kookplaten
Op gebied van kookplaten noemen de respondenten een drietal ontwikkelingen: flexinductie, sterke wokbranders en ruimer formaat kookplaten. Van Neff en Miele tot Siemens en Pelgrim; diverse merken bieden flexinductie aan als inductiekookplaat met flexibele kookzones. Zet een pan ergens op de kookplaat; en het systeem neemt zelf de locatie van de pan waar en hoe groot deze pan is. Flexinductie wordt steeds verder ontwikkeld, zoals bij het flexMotion-concept van Siemens. De gekozen instelling van de kookzone voor de betreffende pan wordt onthouden. De pan kan daardoor zonder problemen van de ene naar de andere kookzone worden verplaatst, want de ingestelde temperatuur en eventueel ingestelde timer schuift mee en neemt de andere kookzone over. Bosch heeft haar FlexInductie-kookplaten voorzien van PerfectFry en PerfectCook voor de beste kookresultaten; zo voorkomt het overkoken dankzij meting en controle van de temperatuur in de pan. En Miele kwam met TempControl, waarmee sensoren in het kookveld zorgen voor de juiste temperatuur.
Op gebied van gaskoken noemen de retailers de sterke wokbranders, waarbij ATAG bijvoorbeeld de Fusion Volcano ontwikkelde: “Voor wokken zijn hoge temperaturen nodig, zodat alle smaken, vitamines en een knapperige beet van het wokgerecht bewaard blijven.”

Quooker Flex
De kokend-water-kraan wordt door het KIM-panel gezien als een van de belangrijkste trends in de keukenapparatuur. De ontwikkelingen staan dan ook niet stil op dit gebied. Zo kwam Floww met een kraan in een zwarte tint. En Quooker heeft een nieuwe functie toegevoegd aan haar kokend-water-kraan. Een flexibele uittrekslang voor warm en koud water zorgt namelijk voor extra bereik in de spoelbak. “Ook deze Quooker geeft, tenzij je de uittrekslang gebruikt, direct kokend water”, zo liet Quooker weten tijdens de afgelopen beurzen. “De uittrekslang van de Quooker Flex is een prima tool voor wie de keuken graag netjes houdt. Je trekt de flexibele slang uit de kraan en spuit in een handomdraai je spoelbak schoon. Slabladeren wassen, fruit schoonmaken, borden schoonspoelen: het is allemaal zo gebeurd. Hij is bovendien 100 procent veilig in gebruik. Dankzij de kokendwater-stop kan de Flex geen kokend water geven als de uittrekslang uitgetrokken is. Hij is uitgevoerd in een strak design met een ronde uitloop, in twee finishes: chroom en rvs. Daarnaast kan de kraan op alle typen reservoirs worden aangesloten: zowel op de PRO3-VAQ als de COMBI en COMBI+.”

Gebruiksgemak
Veel fabrikanten leggen dit jaar nadruk op gebruiksgemak. Zo lanceerde AEG dit jaar als onderdeel van de Mastery Range de SenseCook oven: “Een oven die de thuiskok assisteert. Deze werkt met de kerntemperatuur-sensor die het gewenste eindresultaat oplevert, zonder de ovendeur te hoeven openen. Via het Shuttle Control, een touch draaiknop, kan de gewenste gaarheid ingesteld worden. In plaats van de temperatuur kan er nu gekozen worden tussen rare, medium en well done.”
ATAG presenteerde tijdens haar huisshow drie ATAG Concepts: de stille keuken, de sous-vide keuken en ook de unieke keuken. Bij dit laatste concept is gebruiksgemak een van de hoofditems: “Door de ontwikkeling van apparaten in eigen huis zijn we in staat om unieke producten aan te bieden die net dat extra toevoegen aan gemak en kookplezier in de keuken. Prijswinnende producten op gebied van functionaliteit en design.”

Stoomkoken
De stoomoven wordt inmiddels al een aantal jaren gepromoot vanuit de leveranciers. Het wordt door de retailers eigenlijk al als een vanzelfsprekendheid gezien. Er wordt dan ook weer gewerkt aan toegevoegde functies, zoals sous-vide bij KitchenAid: “Naast de standaardfuncties van de KitchenAid stoomoven heeft de stoomoven die is ingebouwd in het Chef Touch-systeem een reeks functies voor sous-vide koken. Bij een temperatuur die nooit boven de 100 °C uitkomt, net als in de professionele sous-vide systemen, ontwikkelen de gerechten die met deze techniek worden bereid hun sappigheid en rijke smaak en verliezen zij niets van hun voedingswaarde.” Het sous-vide koken zelf wordt door tal van merken, van Neff en AEG tot ATAG onder de aandacht gebracht. Voor de ondervraagde retailers behoort het echter nog niet tot de top 10 van belangrijkste trends.

Multifunctionele ovens
Binnen de top 10 van belangrijke apparatuur-trends zien we dit jaar wel de multifunctionele ovens. “Vanuit de consument komt regelmatig de vraag naar voren omtrent de multifunctionaliteit van ovens”, bevestigt Mick Donker van DeNardi. “Welke functies hebben de ovens van de fornuizen, vragen zij? Diverse fornuizen uit het Falcon-programma zijn dan ook voorzien van multifunctionele ovens. Ze hebben maar liefst acht functies: conventionele oven, hetelucht oven, conventioneel met luchtcirculatie, onderwarmte, bovenwarmte, circulatie grillen, ontdooistand en ‘rapid response stand’. We houden daar ook acties mee, om de consument attent te maken op deze mogelijkheden. Bij Lofra zijn alle fornuizen voorzien van multifunctionele ovens; hier zien we diezelfde zeven eerstgenoemde functies, aangevuld met grill en maxi-grill.” De ‘koude’ fornuizen van AGA en de fornuizen van Lacornue hebben eveneens multifunctionele ovens.”
Inmiddels zijn er ook een aantal Falcon modellen met een broodrijs-lade, met een temperatuur van 40 graden waar men deeg in kan doen om een ideaal klimaat te krijgen om het product te laten rijzen. “We zien immers een trend waarin de consument behoefte heeft aan slow cooking.”
 
 
◀ Terug Delen
 
KIM• Keuken & -Interieur Magazine | 2016 - november | Pagina(s) 30,31,32,33
 
Gerelateerde bedrijven
Relevante publicaties