"De kracht van eenvoud en functionaliteit"
 
Vivian Woud genomineerd voor de KIM Design Award
In 2004 was al eerder een ontwerp van Vivian Woud (28) genomineerd voor de KIM Design Award. Ook toen ging het om een witte keuken van het merk Geba (ditmaal type Skagen wit, met AEG-apparatuur); en net als in 2004 typeert ze ook nu haar favoriete keukenontwerpen als 'stoer, no nonsense en gebruiksvriendelijk'.
 
De familiezaak Rob Woud Keukens & Inbouwapparatuur in Haarlem voert bewust alleen de merken Alno en Geba. Vivian Woud vindt dat ze hier alles mee kan maken wat ze wil. 'Je hebt het voordeel van Duitse kwaliteit, maar je kunt er ook 'Italiaanse designkeukens' mee ontwerpen. Ook vullen de twee merken elkaar heel goed aan. Vivian is erg positief over het merk Geba. 'Geba is prima ingespeeld op de Nederlandse markt. Je kunt direct contact hebben met de fabriek en ze hebben een prima leverbetrouwbaarheid. We zijn ook zeer te spreken over de Blum ladegeleiders die ze gebruiken.'

Trendy dertigers
De keuken van haar ontwerp vindt Vivian Woud typerend voor de jonge dertigers die ze vaak in hun zaak krijgen. Ze legt uit: 'Het zijn voornamelijk de dertigers die al bezig zijn met hun tweede huis, die wat meer luxe willen en heel goed kijken wat de woonbladen te melden hebben. We merken dat woonbladen een behoorlijke invloed hebben op deze groep klanten. Je ziet dat hun wensen daardoor veranderen. Tot een paar jaar geleden was het vooral wit, hoogglans en greeploos, wat de klok sloeg. Nu gaat het meer richting het robuustere en stoerdere en is er meer aandacht voor apparatuur.'

Wensen klant
De klant die opdracht gaf voor het genomineerde ontwerp, wilde een 'strakke en trendy' keuken. Ook vond het jonge echtpaar de functie van de keuken als 'hart van het huis' belangrijk, vandaar ook de extra aandacht voor een mooi zitje. De keuken bevindt zich in een verbouwd oud kantoorpand.
Vivian Woud: 'De meeste keukens in oude huizen van Haarlem zijn pijpenlaatjes, maar nu hadden we dus de ruimte. Er waren dan ook geen technische problemen die we moesten oplossen.' De zachte antracietkleur van het Caesarstone aanrechtblad is op dit moment heel actueel. Net als de taupekleur van de muur. Woud adviseert vaker om een muur een kleur te geven als mensen wat kleur in hun keuken willen. 'Ben je erop uitgekeken, dan schilder je deze zo weer over.'

Lekker smoelen
'Gebruiksvriendelijkheid vind ik het allerbelangrijkste van een keuken,' zegt Vivian Woud. 'Een keuken is een gebruiksvoorwerp, maar een keuken moet natuurlijk ook lekker smoelen."
Op de vraag wat ze het meest geslaagd vindt van haar ontwerp, antwoordt ze dan ook: 'De kracht van de eenvoud en de functionaliteit. De keuken is in balans. Het complete plaatje klopt gewoon.'


Rob Woud Keukens
Het is een familiezaak die nu negen jaar bestaat:
? vader is op afstand aanwezig voor advies en regelt de inkoop van apparatuur
? moeder doet de boekhouding
? de echtgenoot van Vivian is verantwoordelijk voor het aanneemwerk en staat in de winkel
? ook Vivian staat in de winkel, net als een medewerker van buiten de familie;
? segment: midden tot hoog: gemiddelde uitgave per keuken vorig jaar Euro 13.000


Vivian Woud
? zij zal binnen een aantal jaar de zaak van haar ouders overnemen
? ze brak haar studie Commerciële Economie (HEAO) af, omdat het werken in de winkel haar zo bevie
lOver het deel uitmaken van een familiezaak vertelt ze: 'Het is gezellig en prettig. Omdat je met familie bent, ben je zo open dat er geen spanningen ontstaan. Soms is het wel eens wat rommelig, omdat iedereen zich overal even verantwoordelijke voor voelt.
Klanten vinden het prettig om met een familiezaak van doen te hebben, dat heeft toch een betrouwbaar imago. Ze kiezen heel bewust voor ons als kleine gespecialiseerde keukenzaak.'

 
 
◀ Terug Delen
 
KIM• Keuken & -Interieur Magazine | 2007 - juli | Pagina(s) 76,77
 
Gerelateerde bedrijven
Relevante publicaties